Saturday, February 4, 2012

Mari Hayati 12 Rabiul Awal Tahun Gajah!1.Tahun 2012 ialah tahun dimana TTT tidak akan merayakan sambutan 12 Rabiul Awal Tahun Gajah sempena Hari Keputeraan Baginda Muhammad SAW seperti kebiasaannya.Dahulu,upacara berarak,berselawat beramai ramai,berzanji,alunan Ayat Al Quran dan pulut kuning akan menemani kehidupan TTT akan tetapi kini sudah pasti ia akan menjadi kenangan. Seusai menjijak kaki di bumi MMHE,Pasir Gudang tentulah banyak urusan yang perlu dilunaskan sehingga tiada daya untuk menghimpun daya secukupnya.

2. Marilah kita menghayati kehidupan penuh kesederhanaan baginda Rasulullah saw. Kita ummat Baginda wajar mempunyai upaya biarpun sedikit dalam menghidupkan sunnah baginda,paling tidak memperbanyak selawat ke atas junjungan besar Rasulullah SAW.

3.Pengamalan baginda dalam mempraktikkan syariat Allah perlulah diinsafi kita semua.Lupakah kita tentang kesah Rasulullah melayan Yahudi Buta dengan memberi makanan sehingga apabila Baginda wafat, baharulah Yahudi Buta tersebut insaf dek kerana kelembutan suapan makanan Baginda tidak sama seperti apa yang dilakukan oleh Saidina Abu Bakar As-Asiddiq.Terus Yahudi Buta tersebut masuk Islam atas methode dan akhlak baginda dalam mempersembahkan Islam.

4.Kita juga begitu apabila disebut untuk mengamalkan Islam mengikut acuan Rasulullah di bumi bertuah Malaysia. Terus terang,bila berada di medan kerja dan realiti,peluang untuk melakukan kebaikkan amatlah terhad tetapi sekiranya kita berjaya lakukan,InsyaAllah kesannya lebih dirasa dengan dugaan yang sedia ada. Asasnya,kita mahu atau tidak untuk melaksanakan perubahan kecil agar kesan yang lebih besar di masa hadapan.

Apa yang perlu dilakukan sempena 12 Rabiul Awal Tahun Gajah?

1.Perbanykkan Selawat Ke Atas Baginda Rasulullah SAW
2.Perbaikkanlah akhlak kita agar elok dipandang orang.
3.Cukupkan wktu Solat fardhu.Berjemaah lebih afdhol.
4.Banyakkan berbuat baik kepada ibu bapa kita sekiranya masih hidup.
5.Jom cari dan tengok cerita nie kalau ada:

No comments:

Post a Comment