Thursday, December 31, 2009

Selamat Tahun Baru Masihi 2010

Selamat Tahun Baru Masihi 2010

  • 1. The Think Tanker would like to wish Selamat Tahun Baru Masihi 2010 to all Malaysian and the whole world. Let us pray for The Almighty Allah SWT for the better world in the future.
  • 2.The Think Tanker would like to apologize for every wrong behaviour and mistake I'd done before.
  • 3.The Think Tanker will be in Kuala Lumpur from 1st-3rd January 2010. For those who stay in hostel,gud luck ya!huhhuhu.

Wednesday, December 30, 2009

Jangan Kau Berhenti Melangkah

The Think Tanker nukilkan sebuah sajak khusus untuk semua Mahasiswa UMP dan anak muda di seluruh dunia...

Jangan Kau Berhenti Melangkah

Jangan kau berhenti melangkah

Andai semangat mu disentak

Andai fikiranmu diperlecehkan

Andai suaramu disekat

Andai dirimu tidak dihargai

Jangan kau berhenti melangkah

Universiti kita perlukan Mahasiswa pemberani

Mahasiswa yang penuh idealisme

Mahasiswa yang tidak gentar pada cabaran

Mahasiswa yangmenjunjung tinggi pada agama,bangsa dan negara

Mahasiswa yangb luhur budi pekertinya

Mahasiswa yang sayangkan universiti dan berazam melihat kita terus berjaya

Jangan kau berhenti melangkah

Teruskan tekad dan perjuangan

Teruskan mencabar dengan penuh hikmah

Teruskan tradisi kepimpinan Mahasiswa Peduli

Mahasiswa prihatin dan Mahasiswa Berkarisma

Ayuh teman teman dan seluruh Mahasiswa Peduli

Jangan kau berhenti melangkah...

Sajak ini dinukilkan pada 30 Disember 2009 pada jam 8.30pm dan dideklamasikan oleh ucapan The Think Tanker dihadapan kepimpinan Mahasiswa UMP sempena Majlis Ramah Mesra bersama Dato' Naib Canselor. Terima kasih buat semua atas sokongan.

Tuesday, December 29, 2009

Majlis Ramah Mesra Bersama Naib Canselor UMP

Naib Canselor UMP,Profesor Dato' Dr Daing Nasir Bin Ibrahim


Majlis Ramah Mesra Dato' Naib Canselor bersama Pemimipin Mahasiswa UMP
  • Tempat: Blok WDKU1
  • Masa: 8pm sehingga tamat majlis.
  • Tarikh: Rabu 30 Disember 2009
Semua Pemimpin Mahasiswa UMP dijemput hadir. Kehadiran kita amat dihargai oleh semua pihak. Mahasiswa UMP Mahasiswa Peduli. Sesi soal jawab juga akan berlangsung. Mari meriahkan bersama.

Sesi Interview The Think Tanker ditangguh...

Sesi interview The Think Tanker akan ditangguh ke 6 Januari 2010. Selamat Tahun Baru dan Salam Mahasiswa Peduli!!!

Monday, December 28, 2009

The Think Tanker will attend an interview session. Hidup Mahasiswa Peduli!!!

SESI TEMURAMAH DI ANTARA EN. MOHAMMAD SUFFI KAMARI DENGAN WARTAWAN BERITA HARIAN BAGI SISIPAN VARSITI BERITA HARIAN.

  • Tarikh: 30hb Disember 2009
  • Tempat: Canseleri UMP
  • Masa: 2pm-3pm
  • Agenda: Aktivisme Mahasiswa dan Kepimpinan MPP sepanjang 2009

UNDIAN SUARA SISWA "PANELIST" 2009!

Subject: UNDIAN SUARA SISWA "PANELIST" 2009!

Suara Siswa - Final Countdown "Rangkuman 2009".
29hb Disember 2009, Selasa 10 malam TV1..
Siaran Langsung dr Studio 1, Angkasapuri KL..


The Think Tanker bersama Dr Fadzly Yaakob@Dr Asmara

Episode kali ini adalah berbentuk "santai".. pihak kami akan cuba memanggil panel2 favorite rancangan SS ini utk sembang-sembang mengenai Suara Siswa yg pernah kita mengetengahkan.. dan juga kita bercakap ttg topik2 peristiwa dan isu semasa dlm negara, (pendidikan, sukan, ekonomi, politik, sosial, agama, keselamatan, pembangunan dsb.. termasuk kejayaan IPTA yg panel wakili..)

Anda boleh mencalonkan panel favorite anda kepada kami utk disenaraikan sbgai panel pilihan penonton dan rakan FB Suara Siswa diakhir rancangan tahun ini. Penonton dan rakan FB bertuah akan memenangi "Hadiah Misteri" dr pihak Penaja...
Hanya 3 orang panel sahaja.!!!

buatlah undian.. sokong kpd mereka "Panelist" yg benar2 mgulas dan memberi pendapat dgn idea dan hujah2 terbaik.. sepanjang dalam medan pentas Suara Siswa..
Hanya 3 orang panel sahaja.!!!
Mudah & Free aje... (^_^)

antara senarai panel yg pernah bersama Suara Siswa :-
1) Mohd Murshidi - YDP UiTM
2) Mohd Syamsul - YDP UPM
3) Mohd Ridzuan - YDP UM
4) Mohd Suffi Kamari - YDP UMP, Pahang
5) Mohd Nazri Nasir - YDP UKM
6) Mohd Soffiyusalam - YDP UIA
7) Nur Mohd Saifuddin - YDP UUM
8) Mohd Hairie - YDP UPSI
9) Mohd Syafiq - YDP USM
10) Abd Malek - YDP UNIMAP
11) Mohd Hanif Adnan- YDP UTHM
12) Mohd Norhayatudin - YDP UNIMAS
13)Mohd Azrul - YDP UMS
14) Mohd Safwan - YDP UMT
15) Mohd Syafiq - YDP UNITEN
16) Ameeza - YDP HELP Universiti Collage
17 ) Najib Taha - NYDP USIM
18) Mohd Amir - MPP UPM
19 ) Mohd Safarizal - NYDP UKM
20 ) Merico - NYDP UNISEL
21 ) Siti Nazihan - MPP UKM
22 ) Mohd Rashidi - MPP UPM
23 ) Mohd Thoha - NYDP UiTM
24 ) Mohd Syahid Zaini - MPP UM
25 ) Mohd Hisham - MPP UiTM
26 ) Mohd Syazwan - MPP UM
27 ) Mohd Fitri - MPP SEGI Collage
28 ) Mohd Hafizi - NYDP KLIUC
29 ) Raihana - MPP UUM
30 ) Shah Rizul Ayuni - MPP UM
31 ) Mohd Azlan - YDP UNIMAS
32 ) Nor'ain Razak - NYDP UPSI
33 ) Ahmad Mukhlis - MPP UIA
34 ) Nor Intan Zanariah - MPP UKM

** pemilihan "PANAS" di wall2 terpilih -
KEPIMPINAN MAHASISWA UMP JUGA ADA STANDARD TERSENDIRI DAN KITA MESTI YAKIN DENGAN KEBOLEHAN DIRI KITA!!!

Saturday, December 26, 2009

BaktiSiswa Kg Keledek,Kuala Lipis Melabuh Tirai...

Alhamdulillah,selesai sudah Baktisiswa Kg Keledek yang kita usahakan bersama sama, saya secara jujur sangat menghargai pertemuan serta semangat ukhwaah bersama keluarga angkat. Abah,mak,along,angah,alang,ateh dan adik kechik sangat bermakna.

banyak pengajaran yang telah saya dapat dalam BakSis Kg Keledek dan Program Anak Angkat kali ini.
  • 1. Saya dan sdr Alif beruntung kerna dapat tinggal sebumbung dengan sebuah keluarga yang serba sederhana. Rumah pusaka yang besar tetapi agak uzur sangat memberi kesan kepada kami. Saya bersyukur kerna dapat bersama sama di dalam sebuah keluarga yang sangat bahgia. Abah angkat,En Aminuddin dan Mak Angkat,Siti Hayati Ibrahim amat ramah dan ada 5 orang anak perempuan.huhhuh. Kira saya dapat orang adik angkat yang cute2 plak tu. Masa mula2 penyerahan keluarga angkat ni,saya sempat berbalas sms dengan Ustaz Zuridan mengenai bolehkah kami yang lelaki ni pegang n salam tangan mak angkat. Ustaz Zuridan sms kembali " Tak boleh la syeikh, Isteri angkat bleh la",Ustaz sedikit bergurau.Dalam hati saya,kalau isteri bukan sekadar nak salam tangan jer...Saya melawak sendirian.
  • 2.Kami juga beruntung kerna dapat belajar bahasa orang Kuala Lipis. Di sini, panggilan 'saya' ialah Keh atau Kaweh. Panggilan ' awak' ialah Awok. Panggilan 'kamu' ialah demeh. Panggilan 'kami' ialah komeh. Contoh ayat(demeh,komeh) : "Komeh dah nak balik dah ni...demeh nak ikut skali ker?" maksudnya: Kami dah nak balik dah ni...korang nak ikut skali ker? heheh,bleh la sket2.Orang Kuala Lipis jangan marah yer.
  • 3.Cara makan Ikan Patin masak tempoyak bagi orang Kuala Lipis ni agak berbeza sket dengan orang kebiasaan. Disini,kami dihidangkan setiap seorang mangkuk sederhana siza dan diisi dengan ikan patin dan kuah. TUjuannya supaya kami dapat makan ikan patin dan kuah dihirup samopai habis. Sampai licin. Seriouslyyy!!! Saya melopong kehairanan adik angkat saya yang paling kecik,Nur Amal Zahirah,makan ikan patin sampai abis kuah dihirup. Saya dan Alif memang kehairanan orang Kuala Lipis makan ikan Patin sampai hirup kuah sehingga ke titisan terakhir.Chewah.Drama plak aku.
  • 4. Kisah ragam adik angkat saya di sekolah juga banyak. kisah Angah,Nur Adibah Tasneem,pelajar Tahun 6 yang diconteng muka oleh guru kelas Sekolah Kebangsaan Kg keledek amat menyayat hati. Saya nak berkongsi kerna di sekolah ni,pelajar yangpandai atau cerdik diasingkan dengan pelajar yang kurang cerdik. Kemungkinan nasib adik angkat saya ni yang dipanggil Angah kurang baik. Saya bersimpati kerna mungkin kerna sikapnya yang jujur,polos dan lurus ni diambil kesempatan. Cikgu yang menconteng muka Angah saya ni dengan marker amat keterlaluan walau apa pon salahnya. Hanya kerna kurang cerdik, adakahcikgu ada hak berbuat demikan. Bila mak angkat saya adu pada YDP PIBG yang kebetulan sepupunya,terus YDP PIBG Sek Keb Kg Keledek mengadu pada Guru Besar dan cikgu yang terbabit diber amaran kononnya. Cikgu yang bertanggungjawab menconteng muka adik angkat saya ni melenting dan warning pada adik angkat saya ni dengan kata katanya yang tajam." Adibah,awak ingat mengadu pada mak ni,awak ingat ilmu awak boleh berkat??",sejak hari tu,cikgu ni tak mengajar dengan baik kepada Angah saya. Alahai cikgu,jangan lah dirosakkan budak kecil yang polos hatinya,jujur jiwanya hanya kerna dia kurang cerdik dan membuat kesilpan. Berlapang dada andai anda salah....
  • 5. KIsah adik angkat saya yang bernama Nur Najla Iqhwan atau Along yang dapat keputusan yang cemerlang dalam PMR 2009 bagi saya kerna melihatkan kemudahan belajar dan faktor sekeliling yang mendesak. Along dapat 6A 2B 1C. Alkisahnya,bila gembira mendapat keputusan yang baik ni,dia berjalan kaki ke bandar daripada sekolah. Sekolah yang diatas bukit dan pekan Kuala Lipis yang jauh nun dibawah terpaksa buat Along berjalan kaki sampai lenguh kakinya. Bila sampai rumah,terus padam...kesiann.
  • 6. Banyak kisah di Kg Keledek ni yang ramai tak tahu terutamanya Mahasiswa UMP yang berkampung disini selama 4 hari 3 Malam. Tok Pat atau Pengerusi JKKK Kg Keledek yang paling lama berkhidmat di dunia.huhhuh.Gurauan anak muda disini. Saya berkenalan dengan ramai anak muda Kg Keledek terutama yang bermain kejohanan futsal anjuran SUKSIS UMP. Nama nama seperti Zainal Abidin,Naza,Lonjong,Mail merupakan warna2 yang mencorak kehidupan anak muda di kampung ni. Saya juga mendapat maklumat bahawa projek ternakan ikan sangkar di empangan juga diberikan keopada kroni kroni Tok Pat Kg Keledek. Semua orang Kg Keledek sedia maklum. Mcmana Pengerusi JKKK Kg Keldek sendiri ada projek ternakan ikan sangkar sendiri. Ntah la. Nasihat saya,Berilah peluang kepada kepimpinan anak muda menerajui kepimpinan JKKK Kg Keledek. Ramai anak muda yang berkelayakan dan diberi empowerment dan jangn tikam daripada belakang. Ini pandangan peribadi saya hasil observation dan respon daripada orang kampung sendiri.
  • 7.Saya berpendirian bahawa anak muda di Kg Keledek tidak harus dibiarkan sendirian mengharung ombak arus perdana yang semakin meruncing.Persaingan pekerjaan,kesempitan ekonomi,peluang pembiayaan pelajaran ke peringkat tertinggi,program orientasi anak muda seperti pertandingan futsal, bola sepak,carom, pertandinagn pengurusan jenazah dll sewajarnya difikirkan oleh JKKK Kg Keledek. Bukan sekadar program yang nak popular seperi anjur kurban lembu dan panggil YB datang rasmi dan hebahkan kepada semua bahawa Kg Keledek maju dan damai. kuang kuang kuang.Walhal,partisipasi anak muda kampung amat mengecewakan. Fikir fikirkanlah...
Saya menyarankan agar semua Mahasiswa UMP yang terlibat dengan anak angkat di Kg Keldek dapat senantiasa berhubung dengan keluarga angkat masing2. Ayuh,cabarab terbesar kita sebagai Mahasiswa UMP ialah untuk berbakti walaupun selepas habis program Bakti Siswa. SalamMahasiswa Peduli buat semua... Mari kita terus suburkan semangat Beraktivisme!!!

Ikhlas,Mohamad Suffi Bin Kamari

Thursday, December 10, 2009

Ilham Tun Dr Mahathir,Iltizam buat Mohamad Suffi Kamari


Tun Dr Mahathir Mohamed,22 years of PM Malaysia.

Pada hari Rabu 9 Disember 2009, saya berkesempatan meluangkan masa untuk menghadiri Sesi Ucaptama oleh Tun Dr Mahathir Mohamed bertajuk ' Bridging The Leader Gap' bertempat di Country Heights Resort di Kajang. Dengan hanya menaiki kereta Proton Saga WMK 9165, saya menggagahi langkah ke tempat tersebut kerna minat pada majlis ilmu dan janji pada Cik Aklimah Pegawai JHEPA UMP.

Beberapa intipati dan apa yang saya faham dalam sesi Ucaptama Tun Dr Mahathir:

  • 1.Tun Dr Mahathir Mohamed mengingatkan semua pemimpin muda tidak kira anda di mana fahaman politik supaya mengamalkan integriti,disiplin dan mempunyai prinsip dalam kepimpinan. Tun Dr M sempat mengajuk mengenai senario politik kini yang sangat parah dan membimbangkan beliau.Rasuah,adu domba, politik kebencian dll.
  • 2.Pemimpin mesti ada kualiti dan mesti kehadapan dalam apa jua rintangan dan krisis. Tun Dr M sempat membandingkan bahawa ketika zaman dahulu,kepiminan ini selalu ditolak kerna orang berasa tidak mampu dan memberikan mereka yang lebih berdaya. Amanah dan tanggungjawab sangat berat. Kepimpinan bukan diminta-minta dan bukan keseronokan.Astaghfirullah.
  • 3.Tn Dr M masih dengan pendirian bahawa negara Malaysia mesti mengamalkan Dasar Pandang Ke Timur. Tun Dr M berkongsi bahawa sifat orang Jepun yang mempunyai sifat "sense of guilty when doing anything wrong". Sifat Orang Jepun yang 'determine' dan bersungguh dalam melakukan sebarang perkara hanya kerna untuk berbangga dengan apa yang dihasilkan.Tun Dr M memberi contoh bakul yang dihasilkan jepun daripada buluh sangat halus dan kemas dan mereka berbangga dengannya.
Saya secara peribadi sangat menghormati pengorbanan dan perjuangan Tun Dr Mahathir Mohamed selama 22 Tahun sebagai Perdana Menteri Malaysia. Suka saya ingatkan semua dan buat diri saya sendiri bahawa

  • 1.Tun Dr M di usia muda sangat fokus pada study dan berjaya dalam kerjayanya. Saya berkeyakinan bahawa orang muda terutama Mahasiswa mesti memenuhi ilmu di dada,study very hard,bersungguh-sungguh untuk berjaya dalam pelajaran dan penuhi diri dengan idealisme perjuangan yang jelas dan bukan hanya taksub pada politik partisan semata.
  • 2.Tun Dr M sewaktu di usia muda sangat rajin menulis(Malay Dilemma) dan mengkritik Perdana Menteri Pertama iaitu Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj ketika itu sehingga dibuang UMNO. Jadi,saya berpendirian bahawa orang muda terutama Mahasiswa mesti menjadi frontliner,kritikal dan menjadi pejuang-pejuang di medan yang boleh kita terjah. Jangan pegun dan beku dan mesti ada idealisma perjuangan. Modal agama,bangsa dan negara merupakan modal yang selalu mendapat tempat bagi mana-mana kelompok masyarakat.Jangan tunggu dan salahkan AUKU dan sebagainya. Kita mulakan di kampus-kampus kita dan bangkitkan semangat Mahasiswa Peduli.Barulah rock!!!
  • 3. Orang muda jangan terlalu menjadikan kewangan dan nafsu sebagai asas perjuangan semata. Mesti ada perjuangan,mesti ada pengorbanan,mesti ada kesusahan dan kesulitan. Setiap Islah yang hendak dibawa pasti ada tentangan daripada penjilat penjilat status quo yang kebiasaanya didokongi oleh mereka-mereka yang anti-reformasi dalam setiap lapangan baik di lapangan pentadbiran,kepimpinan tidak kira lapisan,institusi penddikan dan sebagainya.
  • 4. Hoiii orang Muda!!Hoi Mahasiswa!!! Mari kita gunakan sentimen kemudaan yang berbaki ini agar tidak kita bazirkan dengan hanya main bola sepak,main game Counter strke,DOTA,main bowling kat Megamall Kuantan,duduk di bilik buat assignment semata-mata. Ini semua tak membantu kita mencabar dunia yang sangat kejam buat kita bakal pewaris Dunia ini. Mahasiswa ,Anak Muda mesti ada persoalan,berani kehadapan,aktif berpersatuan,ada keberanian mencabar setiap perkara yang ada keraguan dan mesti ada Kemahuan yang ingin dipenuhi.
  • 5. Aku,Kau dan Semua Anak Muda sudah terlalu asyik dengan budaya orang Malaysia yang cepat berpuas hati. Sedarkah kita bahawa ekonomi negara kian parah, harga yuran perkolahan kian menghimpit, persetankan GDP dan pertumbuhan ekonomi semata kerna orang-orang dan rakyat marhaen tak pedulikan semua ini. Para peniaga di Pasar Borong Selayang berpiket menyatakan tidak puas hati kerna harga barang naik mendadak dan mereka juga terpaksa menaikkan harga barang.
  • 6.Harga Telur Grade C sekarang berharga RM8.70 sepapan. Banyak perkara yang saya belajar sepanjang cuti semester ini.
  • 7. Saya menolong Mak menyiapkan makanan untuk dijual di Pusat Perubatan Universiti Malaysia. Setiap hari without fail saya bangun seawal jam 5 Pagi untuk membantu 'packing' dan menyediakan makanan. Jadi saya observe bahawa banyak perkara yang buat mak merungut terutama harga barang naik tanpa usul periksa. Kita heran di Televisyen,di Berita Utama,Pak Menteri membari jaminan dengan angkuh bahawa harga barang terkawal dan dengan yakin bahawa rakyat 'cukup makan'. Saya nak jelaskan bahawa ya Rakyat cukup makan tetapi Rakyat resah dan gelisah kerna kesempitan yang menghimpit membuatkan ramai yang ikat perut,sengkang mata cari duit lebih,pinjam Ah long,hutang kad kredit dan sebagainya.GELISAH DAN RESAH.
  • 8. Dengan penuh rendah diri,dengan penuh rasa 'sense of belonging', dengan semangat chintakan Malaysia tanah airku yang takkan ku biarkan ia dirosakkan oleh tangan-tangan jahat dan penyamun tarbus,Aku dengan penuh rasa tanggungjawab untuk berjanji menghabiskan kuliah ku di Universiti Malaysia Pahang dalam jurusan Kejuruteraan Mekanikal dengan Pembuatan dengan bersungguh-sungguh,bekerja dengan penuh amanah untuk meningkatkan ekonomi keluarga dan negara,menuntut ilmu yang tiada kesudahan,berkongsi ilmu dangan adik-adik, turun ke masyarakat dengan iltizam dan idealisma untuk memberi dan menyumbang dalam apa jua lapangan. Aku seru Semua Anak Muda dan Mahasiswa Jangan Alpa lagi dan Marilah Kita Jadi Mahasiswa Peduli!!!
Mohamad Suffi Bin Kamari
Mahasiswa UMP
Fakulti Kejuruteraan Mekanikal

The Think Tanker,11 Disember 2009, 12.30 Tgh/hari
Orang Cyber Cafe.

Tuesday, December 8, 2009

Hepy Holiday and Not so Holiday for The Think Tanker..i

9 Disember 2009:

The Think Tanker will attend an Opening Speech entitled Leadership by Former Prime Minister of Malaysia,Tun Dr Mahathir Mohamed.

Country Heights Kajang,10.30am,CIVP Coarse Programme

14,15 Disember 2009:

The Think Tanker and UMP delegations at Singapore,National University of Singapore for Education visit.

Tuesday, November 24, 2009

Pendirian Berterusan Membawa Agenda Kebajikan Mahasiswa!


Assalamualaikum wbt Salam Mahasiswa Peduli

1.Saya ingin menegaskan dengan penuh hormat bahawa kami di barisan Kepimpinan Mahasiswa UMP iaitu MPP UMP 2008/2009 tetap dengan pendirian untuk meletakkan membawa agenda Kebajikan Mahasiswa UMP tetap menjadi keutamaan.

2.Saya telah mengungkapkan beberapa isu yang masih menjadi permasalahan di Universiti kita yang terchinta ini. Saya mengulangi bahawa tiada niat di hati saya untuk bersikap biadap dengan mengeluarkan statement2 yang pedas dan terasa bagi sesetangah pihak.Tiada niat saya. Saya mengambil pendekatan yang praktikal dan bersikap bertanggunjawab atas segala apa yang saya tulis sama ada di memo,announcement,blog saya dan etc.

3.Saya ingin maklumkan bahawa tempoh perkhidmatan kami kepada Mahasiswa UMP telah tamat pada secara rasmi 16 Oktober 2009 yang lalu. Pihak Dekan JHEPA yang baharu,Profesor Dr Ridzuan Bin Nordin telah meminta kepada kuasa Dato' Naib Canselor UMP agar menangguhkan Pilihanraya Kampus(PRK) pada bulan Januari seiring dengan Universiti-Universiti Premier seperti UM,USM,UIA,UPM,UKM dll. Kami seramai 15 MPP UMP telah diberi mandat untuk memegang sebagai Executive Caretaker sehingga bulan Januari 2010.

4.Saya bertanggungjawab bahawa setiap isu yang dibangkitkan oleh saya dan teman-teman yang lain memerlukan kepada kebijakan yang komprehensif daripada Pihak Pengurusan Tertinggi UMP. Kesemua Pusat Tanggungjawab perlu memainkan peranan dan bukan hanya JHEPA sahaja yang perlu melayan semua karenah dan tuntutan Mahasiswa UMP. Proses memberikan kesedaran kepada bakal pimpinan Mahasiswa akan terus berjalan dan saya meminta dengan niat yang tulus hati tanpa berselindung betapa sudah sampai masanya semua Dekan Fakulti,Pengarah di setiap PTJ,Pegawai2 UMP, Staff yang berkepentingan di setiap Pusat Tanggungjawab perlu memandang serius isu Mahasiswa UMP.

5.Banyak yang telah saya pelajari sepanjang memegang jawatan yang tidak seberapa ini. Sebagai Yang Dipertua MPP UMP sesi 2008/2009,saya melihat tanggungjawab MPP sangat mencabar dan berat. Kita di UMP masih lemah kepimpinan di setiap JPK Kolej Kediaman. Kepimpinan dan pengaruh setiap Persatuan fakulti amat terhad dan saya beranggapan GEMPUR sebagai satu platform terbaik kepada gerakan Mahasiswa UMP yang lebih tersusun untuk menangani isu Akademik Mahasiswa UMP. Saya merakamkan ucapan setinggi terima kasih dan penghargaan tulus ikhlas saya kepada Naib Canselor UMP,Profesor Dato' Dr Daing Nasir Bin Daing Ibrahim, Dekan JHEPA,Profesor Dr Ridzuan Bin Nordin,Profesor Dr Abdul Jalil Bin Borham, Profesor Dr Badrulhisyam Bin Abd Aziz, En Shukur Bin Ishak, En Saharuddin Bin Ramli dan semua warga UMP yang telah mengajar saya dan teman-teman MPP untuk menjadi manusia besi dan pemimpin Mahasiswa yang sejati.

6.Tempoh 1 tahun Kepimpinan MPP UMP sesi 2008/2009 tidak memadai untuk kami menyelasaikan kesemuanya. Apatah lagi,tahun 2009 amatlah sukar kerna UMP terpaksa menghadapi masa yang sangat sukar. Perpindahan di Pekan,Krisis Air UMP,Perpindahan KK4,Isu Kafeteria KK1,Masalah Perkhidmatan Bas ke UMP Pekan dsb amat memeritkan semua warga UMP. Namun,kita tetap berjaya hadapi dengan penuh kesabaran. Tahniah kepada Mahasiswa UMP terutama Mahasiswa Fakulti Mekanikal dan Fakulti Eletrik & Eletronik yang pada hemat saya,kita Mahasiswa yang cekal,matang dan InsyaAllah berjaya di masa hadapan.

7.Saya mengharapkan barisan kepimpinan MPP UMP sesi 2010/2011 yang akan dijalankan PRK pada buan Januari nanti akan lebih progresif,radikal menyuarakan hak Mahasiswa UMP dan matang menghadapi cabaran. Segala pengorbanan saya dan teman-teman MPP UMP sesi 2008/2009 adalah ikhlas semata -mata kerna amanah yang telah diberikan. Tidak akan saya berasa kecewa dan bersedih andai segala usaha kami sia-sia dimata warga UMP kerna bagi saya USAHA yang bersungguh-sungguh lebih utama.

8.Ayuh,pada sesiapa yang membaca artikel ini,saya mengajak dengan rendah hati bahawa marilah kita melakukan korban perubahan dan melakukan refleksi diri agar setiap warga UMP tidak kira staff,pensyarah atau pelajar memahami peranan kita dengan lebih jelas dan bertanggungjawab.Terima Kasih.

Aku yang Tidak Pernah Berputus Asa...

Mohamad Suffi Bin Kamari

Mahasiswa Peduli


Rabu 25 November 2009

2.40am at Cyber Loft Cafe,Syeksyen 2,Wangsa Maju,Kuala Lumpur.

Monday, November 23, 2009

[UPDATE ISU LATIHAN INDUSTRI]: Pedulikah Mahasiswa Kita???

Berikut merupakan jawapan bertulis drpd Pihak Pengurusan latihan Industri dan Pihak Pengarah PPA UMP. Saya amat hargai jawapan bertulis ini agar menjadi rujukan hujah bagi Pemimpin Mahasiswa. Mahasiswa UMP perlukan penjelasan secara terperinci mengenai apakah pencirian Yuran Latihan Industri selama ini. Tahniah kerna semua warga UMP yang terlibat berani tampil kehadapan dan kita berhujah dan mencari jalan penyelesaian terbaik. Niat tulus dihati hanya ingin mewakili sebahgian besar Mahasiswa UMP terutama yang akan menduduki LI agar setiap penhujahan dan penjelasan dapat segera diselesaikan.


Assalamualaikum wbt..


En.MOHD FADZIL FAISAE B AB. RASHID

Sdr Suffi, Berkenaan beberapa pandangan dan persoalan saudara/pelajar berkenaan berkaitan dengan LI, berikut adalah respon saya:


1. Berkenaan yuran latihan industri Yuran pengajian di UMP adalah dikira berdasarkan jumlah jam kredit yang didaftarkan untuk semester tersebut. Bagi bilangan jam kredit melebihi atau bersamaan 12 jam kredit, pihak Bendahari menetapkan satu kadar yang sama (yuran penuh). Manakala bagi bilangan jam kredit yang kurang dari 12, jumlah yuran dikira berdasarkan jumlah jam kredit. Selagi anda mendaftar sebagai pelajar UMP, selagi itulah anda tertakluk kepada peraturan ini. Untuk LI, UMP menetapkan 12 jam kredit bagi melayakkan pelajar mendapat pinjaman PTPTN untuk semester tersebut. Oleh itu pelajar perlu membayar yuran penuh untuk semester LI. Pendapat pelajar mengenai yuran yang dibayar adalah untuk membiayai kos lawatan pensyarah adalah tidak benar.


2. Berkenaan perkhidmatan untuk pelajar memohon LI Pelajar direct entry dari FKM yg akan menjalankan LI semester hadapan merupakan bekas pelajar Diploma Kejuruteraan Mekanikal dari batch kedua. Pada waktu tersebut, LI masih diuruskan oleh fakulti masing-masing. Bilangan pelajar yang menjalani LI di FKM pada waktu itu ialah tidak melebihi 100 orang (40 pelajar diploma, 60 pelajar ijazah). Bilangan ini jauh lebih kecil dari bilangan pelajar pada masa ini, di mana untuk FKM sahaja, seramai 250 pelajar (210 pelajar ijazah dan 40 pelajar diploma). Pada peringkat permulaan program LI dijalankan, pihak industri masih belum mengenali potensi dan identit pelajar KUKTEM. Oleh itu, pada peringkat permulaan, penyelaras fakulti berpendapat perlu memberi lebih bantuan dan sokongan kepada pelajar untuk memastikan pelajar mendapat tempat di industri. Setelah melalui proses ini untuk beberapa kali, pihak industri mula mengenali potensi dan ciri-ciri pelajar UMP. Bagi pelajar-pelajar yang mendapat CGPA yang baik dan softskill yang ketrampil, kebarangkalian untuk mendapat tempat LI bagi setiap permohonan adalah tinggi. Oleh itu, terpulang kepada pelajar untuk menentukan bagaimana penerimaan industri terhadap mereka dengan keputusan CGPA masing-masing. Selain itu, LI merupakan salah satu latihan sebagai persediaan pelajar untuk memohon kerja selepas bergraduat. Pada peringkat ini, pelajar dilatih untuk menguruskan permohonan dan urusan berkaitan sendiri untuk membiasakan pelajar dengan situasi sebenar permohonan kerja. Daripada pengalaman belajar saya dan rakan-rakan yang lain di peringkat degree, TIDAK ADA universiti yang menyediakan semua perkhidmatan fax, telefon, printing, kertas dsb kepada pelajar untuk memohon tempat LI.


3. Berkenaan pengisian borang 2 kali Universit Malaysia Pahang semakin berkembang dari segi prasarana dan juga bilangan pelajar. Kewujudan IT telah banyak membantu semua urusan kerja. Di dalam proses permohonan dan pengesahan LI, kedua-dua cara ini diperlukan demi melicinkan semua urusan yang berkaitan. Mengambilkira pertambahan pelajar yang akan menjalani LI, unit LI berhasrat untuk mewujudkan sistem pendaftaran dan pengesahan online sepenuhnya. Tetapi, memandangkan kekangan yang ada seperti kemahiran staf untuk membangunkan sistem ini, sistem LI online telah diserahkan kepada PTMK untuk ditambahbaik. Objektif akhir penyerahan ini ialah supaya ia dapat diintegrasikan dengan sistem IMS yang sedia ada dan kaedah pendaftaran dan pengesahan online sepenuhnya dapat dilaksanakan. Walau bagaimanapun, ia masih dalam proses pembangunan dan unit LI masih memerlukan pendaftaran secara manual sebagai back-up.


4. Berkenaan jumlah yuran LI yang membebankan Seperti semester-semester yang lepas, yuran pengajian akan dibayar oleh penaja masing-masing (PTPTN, JPA, MARA dsb) secara terus kepada universiti. Bahkan untuk semester LI, pelajar mendapat bayaran yang lebih dari penaja kerana tidak perlu membayar yuran asrama. Jadi saya berpendapat, tidak ada masalah bagi pelajar untuk membayar yuran, melainkan pelajar tidak dapat menghabiskan pengajian dalam tempoh yang ditetapkan kerana gagal kursus atau sebagainya. Jadi, pilihan adalah ditangan pelajar.


Sekian penjelasan saya. Jika ada apa-apa persoalan yang berkaitan, sila kemukankan ke saluran yang betul dengan cara yang sepatutnya sebagai pelajar Universiti.


Terima kasih.


Assalamualaikum wrh wbt.





Dengan hormatnya merujuk perkara di atas dan komen saudara adalah berkaitan.


Alhamdulillah, kami mengucapkan ribuan terima kasih atas komen serta rungutan saudara berkenaan Latihan Industri. Izinkan kami memberi penjelasan kepada persoalan-persoalan yang dikemukakan secara berstruktur bagi memudahkan saudara memahami kaedah serta proses pelaksanaan Latihan Industri yang dikendalikan oleh pihak Unit LI-PPPA dengan kerjasama fakulti.


Untuk makluman, semua keputusan serta tindakan yang dilaksanakan adalah hasil daripada perbincangan serta permuafakatan antara pihak fakulti yang bersidang di dalam satu jawatan kuasa yang dikenali sebagai Jawatan Kuasa Latihan Industri (JK-LI) yang dianggotai oleh Ketua Program LI (En. Mohd Fadzil Faisae dari FKM) dan semua penyelaras LI daripada setiap fakulti. Jawatan kuasa ini merupakan platform untuk membincangkan pelbagai perkara serta isu yang melibatkan LI di UMP. Justeru itu, suara fakulti di dalam hal ini diwakili oleh Penyelaras LI Fakulti yang menjadi anggota JK ini.


Selain itu, JK ini juga bertindak atas panduan serta arahan daripada Majlis Senat Universiti terutamanya di dalam hal-hal prinsip seperti tempoh pelaksanaan LI, jumlah kredit, penilaian dan tatacara pemarkahan.


1. Persoalan yuran LI Isu ini tidak berada di bawah jurisdiksi PPPA kerana kadar yuran ditentukan oleh pihak pengurusan university.


2. Kos Printing, Fax, Talipon, Kertas Tidak dinafikan bahawa semua perkara di atas melibatkan kos. Namun, kami berpendapat bahawa kos yang terlibat tidaklah terlalu membebankan kerana semua perkara tersebut adalah perkara rutin yang dilakukan setiap hari. Mengenai pengurusan LI semasa dijalankan di FKM sebelum ini, kami berasa sangat bersyukur kerana pihak fakulti sangat bermurah hati memberi kebenaran kepada pelajar menggunakan kemudahan tersebut. Namun, mungkin jumlah pelajar yang terlibat pada ketika itu tidak sebesar jumlah pelajar yang terlibat dengan LI pada masa sekarang. Untuk makluman saudara, setakat ini pihak PPPA dengan kerjasama fakulti telah menguruskan penempatan pelajar UMP ke industry sejak pengurusan LI dipindah ke PPPA sepenuhnya mulai Disember 2007, hampir 1500 pelajar telah berjaya ditempatkan di industry. Untuk mengatakan bahawa tidak wujud sebarang masalah adalah keterlaluan, namun Alhamdulillah, semua masalah tersebut dapat diselesaikan dengan kerjasama semua pihak termasuk pelajar, fakulti dan pihak industry sendiri. Walau bagaimanapun, kami akan mengambil serius cadangan saudara untuk menggunakan kemudahan tersebut di Unit LI-PPA pada masa akan datang, insya Allah.


3. Pengisian borang sebanyak 2 kali. Untuk makluman saudara, semua maklumat berkenaan tatacara serta proses kerja pelaksanaan LI boleh dirujuk melalui Buku Log LI dan juga melalui taklimat persediaan LI yang dilaksanakan oleh pihak PPPA dengan kerjasama fakulti. Taklimat tersebut diadakan sebanyak 2 kali, iaitu sebaik sahaja pelajar layak untuk mendaftarkan kursus LI dan juga sebelum pelajar berangkat ke industry. Taklimat pertama melibatkan penerangan serta penjelasan tentang tatacara pendaftaran kursus (BPA dan fakulti) dan permohonan mendapatkan tempat di industry (PPPA dan industry). Maklumat berkenaan tempat atau industry yang menawarkan kekosongan tempat pula boleh dirujuk ke portal PPPA di bawah Direktori Industri yang memuatkan maklumat syarikat serta agensi yang telah dan mempunyai kekosongan tempat bagi pelajar LI. Setakat ini terdapat hampir 600 buah syarikat yang tersenarai di dalam direktori tersebut. Senarai tersebut termasuklah syarikat-syarikat IKS, multinasional, antarabangsa, dan EUMCCI (European Union Malaysia Commerce Chambers Industry). Setakat ini, terdapat juga syarikat atau industry yang memohon pelajar LI daripada UMP dan mereka biasanya menghubungi PPPA, dan kami akan menaikkan iklan atau pengumuman di dalam E-comm yang merupakan satu saluran maklumat rasmi di UMP. Juga ingin dijelaskan di sini bahawa, PPPA akan menghubungi pihak industry berdasarkan pangkalan data yang kita miliki itu akan hasrat UMP untuk menghantar pelajar di syarikat atau agensi mereka seawal satu semester sebelum sesuatu kohort pelajar layak mengambil kursus LI. Bagi pengisian borang yang pertama iaitu PLI (Permohonan LI), pelajar dikehendaki menyediakan satu resume (salinan keputusan peperiksaan yang disahkan oleh PA, biodata diri dan surat iringan mengenai hasrat untuk menjalankan LI di tempat tersebut). Proses ini sebenarnya merupakan latihan kepada pelajar untuk memohon kerja selepas tamat pengajian nanti. Semua maklumat tersebut boleh diisi secara ýonlineý dan maklumat tersebut akan ýtriggerý ke pangkalan data di Unit LI. Selain itu, pelajar dikehendaki mencetak maklumat tersebut untuk dihantar ke industry. Pihak PPPA pula akan mengeluarkan surat pengesahan pelajar (students verification letter) sebagai surat iringan dan pengesahan kepada pihak industry bahawa penama surat adalah pelajar UMP yang sah dan layak menjalankan LI di syarikat tersebut. Selepas permohonan ke industry dihantar oleh pelajar, dalam jangkamasa tertentu, pihak industry akan membincangkan permohona tersebut dan ada juga pihak industry yang memaklumkan kepada kami bahawa perkara tersebut dijadikan agenda di dalam mesyuarat pengurusan mereka. Seterusnya, mereka memberikan jawapan sama ada mereka mempunyai kekosongan atau tidak. Biasanya jawapan ini akan dihantar oleh pihak industry ke Unit LI-PPPA melalui email, fax, panggilan talipon atau surat rasmi. Namun, terdapat juga pihak industry yang terus menghubungi pelajar tanpa melalui PPPA. Tanggungjawab pelajar pada peringkat ini ialah melaporkan status sama ada diterima atau ditolak. Pelajar boleh membuat semakan dikaunter PPPA, atau memaklumkan kepada PPPA jika industry menghubungi terus pelajar tanpa PPPA. Selain itu, PPPA juga turut bekerjasama dengan pihak industry mengendalikan temuduga di UMP bagi pemilihan pelajar. Biasanya, kaedah temuduga ini dijalankan oleh syarikat-syarikat besar seperti Sime Darby, Elektriksola, MyWarisan dan Fujitsu. Kaedah ini dilakukan kerana mereka ingin memilih pelajar yang layak sahaja menjalankan LI ditempat mereka dan biasanya para pelajar ini diletakkan dibawah program perintis mereka seperti yang dilakukan oleh Sime Darby. Manakala calon-calon temuduga pula akan dinamakan oleh pihak fakulti, dan sering juga peluang tersebut dibuka kepada mana-mana pelajar yang berminat. Sebaik sahaja pelajar membuat keputusan muktamad untuk memilih syarikat atau agensi bagi menjalankan LI, mereka dikehendaki memaklumkan kepada Unit LI-PPPA bagi kemaskini data dan maklumat. Pada peringkat ini, pelajar dikehendaki mengisi boring yang kedua iaitu SLI (Sah LI). Tujuan pengisian SLI ini ialah untuk memastikan bahawa data pelajar dan tempat LI dapat dikemaskini di dalam pangkalan data Unit LI. Proses ini penting bagi tujuan pengesahan tempat, status dan juga untuk urusan cetakan surat Idemniti (Insuran) dan juga untuk peluang menjalankan LI bagi kohort akan datang. Setelah semua urusan tersebut selesai, Unit LI akan mengadakan satu lagi taklimat kepada pelajar sebelum berangkat ke tempat LI. Melalui taklimat ini, para pelajar akan didedahkan dengan tatacara serta etika semasa mereka berada di industry.


4. Harga Buku Log LI yang mahal Untuk makluman, modal untuk mencetak Buku Log LI diambil daripada harga buku tersebut. Dengan kata lain, pihak kami tidak mempunyai sebarang keuntungan di dalam proses penjualan buku tersebut. Pihak kami dinasihatkan oleh Pejabat Bendahari akan memastikan harga jualan tersebut adalah sekadar ýbalik modalý dan juga sama sekali mengelakkan memberi subsidi. Secara mudahnya ialah, modal yang dikeluarkan akan dapat ditampung semula dengan harga jualan, sebagai contoh, jika modal yang dikeluarkan untuk sebuah buku ialah RM 10, maka harga jualan juga tidak boleh kurang dan tidak boleh lebih daripada RM 10, kerana kami tidak berorientasikan keuntungan (profit oriented). Selain itu, kami juga berpendapat bahawa kualiti bahan buku tersebut dan jumlah muka surat buku tersebut adalah berbaloi dengan jumlah harga yang dikenakan. Setakat ini, modal yang dikeluarkan untuk mencetak buku tersebut adalah RM 13, maka harga jualan juga adalah RM 13.


5. Persoalan ýape keje staff kat BPA[ @PPA?] Just filing dokumen je ke?ý Saya mengucapkan terima kasih atas pandangan tersebut kerana ianya memberikan satu peringatan kepada semua staf di PPPA agar terus mempertingkatkan kualiti kerja supaya lebih efektif dan efisien pada masa-masa akan datang. Untuk makluman saudara, kami sentiasa cuba menjalankan amanah dengan kadar yang terbaik bagi memastikan semua pelajar kami mendapat bantuan serta kemudahan yang sepatutnya. Ini kerana, kami sangat menyedari bahawa saudara semua adalah pelajar yang mesti dibantu umpama orang buta yang perlu dipimpin tangannya supaya tidak terjatuh ke dalam gaung atau terjatuh ke dalam longkang yang kotor. Selain itu, saudara juga merupakan generasi pelapis yang akan memimpin negara, agama dan bangsa ini pada masa akan dating. Justeru, kami akan sentiasa memastikan saudara akan dibantu, dilengkapi serta dibimbing secukupnya agar dapat mengisi dan mengurus negara ini termasuk anak-anak dan cucu-cucu kami pada masa akan datang. Namun, jika saudara memahami secara sedar pepatah Cina bahawa, kita akan lebih cepat faham akan sesuatu jika terlibat dengan proses kerja sesuatu berbanding mengharapkan orang lain menyediakan atau melakukannya untuk kita, ataupun satu lagi pepatah Cina yang mengatakan, seorang guru tidak perlu memberi ikan atau pancing kepada muridnya, tetapi mengajarnya cara-cara membuat pancing untuk mengail ikan. Ini kerana, jika guru memberi ikan, pelajar tidak akan tahu cara menangkap ikan. Jika guru memberi pancing, pelajar tidak tahu cara membuat pancing. Justeru, kami beranggapan bahawa proses kerja dan tatacara menjalankan LI ini adalah proses belajar membuat pancing, supaya saudara tidak mati kebuluran jika guru tidak memberikan ikan. Mengenai tugas kakitangan PPPA yang dikatakan sekadar membuat ýfiling dokumen je ke?ý, kami akui kebanyakan tugas kakitangan kaunter PPPA ialah mengemaskini maklumat dan data sama ada secara hard copy mahupun soft copy. Selain itu, mereka bertugas menghubungi pihak industry, menguruskan temuduga, mesyuarat, bengkel, sama ada dalaman mahupun luaran, menguruskan lawatan ke industry dan juga tugasan lain yang berkaitan dengan unit-unit lain di PPPA dan JHEAA. Untuk makluman dan pengetahuan saudara, di PPPA terdapat 3 unit yang juga besar skop dan tanggungjawabnya iaitu Unit Pembangunan akademik, Unit Kemahiran Insaniah dan Sekretariat Penasihatan Akademik.


Akhir kata, sekali lagi kami ucapkan terima kasih atas kesudian saudara memanjangkan komen pelajar berkenaan pelaksanaan Latihan Industri di UMP umumnya dan di PPPA khasnya. Segala teguran, kritikan serta pandangan yang diberi, kami sangat alu-alukan supaya dapat memberi peluang kepada kami untuk sentiasa melakukan tambahbaik pada masa-masa akan datang. Mudah-mudahan, kita semua diberi kekuatan dan rahmat-Nya untuk meneruskan tugas-tugas mulai ini membantu anak bangsa kita, insya Allah. Sekian, terima kasih.


Jamal Rizal bin Razali (0286)

Pusat Pembangunan & Perkhidmatan Akademik,

Jabatan Hal Ehwal Akademik & Antarabangsa,

Universiti Malaysia PAHANG.

09-5492026/2624/019-9322292 ý


Semua jawapan dan maklumat di atas adalah dirujuk kepada Buku Log LI, Portal PPPA dan minit mesyuarat JK LI.

Nah,Seluruh Mahasiswa UMP yang ada kesedaran,Mari kita berlapang dada dan kita tampil kehadapan seandainya ada beberapa perkara yang perlu diperbetulkan atas prinsip keadilan dan hak Mahasiswa Bersuara!Saya mengalu-alukan sebarang komen dan maklum balas daripda Mahasiswa UMP!!!

Mohamad Suffi Bin Kamari
Mahasiswa Peduli

24 November 2009 Jam 12.59am
Cyber Loft Cafe,Syeksen 2 Wangsa Maju,Kuala Lumpur.

Friday, November 20, 2009

Pertemuan Sesingkat di Padang,Indonesia.





TTT di Lapangan Terbang Antarabngsa Minangkabau,Padang,Indonesia.


Kehadiran saya dan ibu di Minangkabau International Airport pada 19 November 2009 amatlah bererti. Kami hanya mempunyai masa selama 4jam sebelum penerbangan balik ke Malaysia pada hari yang sama iaitu pada jam 2.35pm(waktu indonesia).

Saya menemani ibu bertemu saudara yang berada di Kerinchi(7 jam perjalanan daripada Bandar Padang). Padang yang teruk dilanda gempa dibeberapa tempat pendalaman mempunyai bandaraya yang pesat membangun.Pertemuan sesingkat ini amatlah bermakna untuk saya terus menjalinkan hubungan erat sama teman-teman Mahasiswa di Indonesia.

Sempat saya menggunakan kartu yang dibeli di Jogjakarta tempoh hari untuk berbalas sms sama Ady UGM dan juga aktivis KAMMI,Gunawan Presiden BEM UNS,Dita Universitas Padjajaran, Pandu Wicaksono UGM,Dina Wakil presiden BEM UNS dan teman2 lain.

Terima kasih sama Mira,Tante Mis dan Isteri Pak Nasharuddin kerna sudi menemankan masa terluang dan bersama-sama kami.

Saya dan Ibu pulang pada jam 2.45pm ke Malaysia(waktu Indonesia).
Kapan-kapan ketemu lagi ya!!!Wassalam.



Antara gambar-gambar kesan gempar di Kota padang,Indonesia. Runtuhan di hadapan Masjid Nurul Iman,Padang,Indonesia.




Antara Akhbar yang utama di padang,Indonesia.


Selera gerai masakan makanan Padang walaupun simple gerainya...





Wanita-wanita besi di pasaraya(Pasar) di Padang,Indonesia.




Menu: Nasi puteh,Bermacam2 jenis lauk masakan padang,Teh Es dll...







Dari kiri: Mira,Tante Mis,Isteri Pak Nasharuddin dan Mak.








Sekitar pasar raya di Kota Padang.








Namanya Kuda Pedati ini di Padang digelar 'Bendi'.




Begitu teruja kerna Orang Indonesia begitu patriotik dengan bahasa mereka...Orang malaysia bagaimana??lebih mengagungkan bahasa Inggeris walaupon hanya boleh bercakap sepatah dua perkataan shj.Alahai...























Tuesday, November 17, 2009

Disebalik Suara Siswa RTM 17 November 2009

Alhamdulilllah,selesai sudah sesi wacana Suara Siswa di Studio 1 Angkasapuri. Para penonton yang terdiri daripada Mahasiswa UMP,UM,KLIUC,Kolej Komuniti Teluk Intan, Institut Perguruan Bahasa Antarabangsa,Kuala Lumpur Metropolitan University(KLMU),Segi College dan semua yang hadir memberi respon yang sangat positif dan berpuas hati dengan kupasan semua ahli panel.

  • 1.Saya mendapat sms daripada Penerbit Suara Siswa, Abang Shahzil tepat jam 10pm hari Isnin 16 November 2009 dan beliau meminta MPP UMP menjadi panel Siaran Selasa 17 November 2009. Bayangkan,tak sampai 24 Jam saya dimaklumkan dan saya terpaksa mengadakan mesuarat MPP di Kafeteria KK1 tepat jam 11.30pm untuk selesaikan beberapa program terdekat.
  • 2. Pada pukul 4 Pagi 17 November,saya dan sdr Takiyuddin bergegas pulang ke Kuala Lumpur dan sampai di rumah Taman Permata jam 7 Pagi. Solat Subuh Berjemaah di Hentian Petronas Genting Sempah.
  • 3. Saya hanya mempunyai masa kurang 10 Jam untuk mencari maklumat dan melakukan sedikit research mengenai Topik 'Budaya Fanatik'. Terima kasih kepada Sdr Izyannisa' Sarjuni( S/U MPP UMP),Sdr Rasydan Rais(UKM Geology),Sdr Takiyuddin (Presiden Kelab In Smartive n Aktivis Mahasiswa UMP), Sdr Hafiza Razak,Encik Saharuddin Ramli (Pen Pendaftar HEP),Barisan MPP UMP n semua yang membantu membawa saya dan teman2 mahasiswa UMP untuk hadir n menjayakan Suara Siswa Budaya fanatik.
  • 4. Saya membawa gagasan bahawa Fanatik ada dua perkara yang harus dititik beratkan iaitu Fan-Ethics dan Fan-Atik. Saya menjelaskan kepada sidang dewan bahawa kita harus jelas menyokong yang mempunyai Etika(Fan-Ethics) dan mendatangkan kebaikan. Sebaliknya,kita boleh juga memilih menjadi Fan-Atik(Atik dalam bahasa Turkey iaitu sampah atau waste). Menyokong membabi buta dan menyokong yang membawa rebah.
  • 5. Saya juga menjelaskan budaya yang diserap ke dalam jiwa umat melayu khususnya iaitu melalui kisah hidup Hang Tuah yang begitu taat setia(fanatik) kepada arahan Sultan Melaka walaupun Sultan tidak berlaku adil kedapa Hang Tuah. Dr Fazley bingkas memotong dan menambah bahawa kesan daripada sifat Hang Tuah iaitu Hang Rusuh.
  • 6. Mengenai gelaran Hang Rusuh yang diberikan kepada Penyokong Bola Sepak Kelantan amat saya kurang bersetuju. Saya faham niat Dr Fazley mungkin hanya dituju kepada segelintir penyokong Fan-Atik Kelantan tapi saya menyatakan hanya segelintir daripada 65000 penyokong setia Kelantan yang hadir di Stadium Nasional Bukit Jalil(SNBJ) yang melakukan onar dan merusuh.
  • 7. Saya ingin menjelaskan bahawa ada penyokong Kelantan di UMP yang pergi ke SNBJ berasa sangat kecewa dengan keputusan kekalahan Pasukan Kelantan dan insiden yang menimpa. Saya menganggap bahawa insiden ini berlaku kerna sebahagian besar penyokong Kelantan yang hadir ke SNBJ bukan sekadar menyokong tetapi awal-awal lagi beranggapan bahawa Kelantan sudah meraih dan meraikan kejayaan membawa Piala Malaysia yang paling berprestij. Apabila sudah kena 3-0,ini sangat mengecewakan dan tidak boleh diterima oleh segelintir penyokong Fan-Atik Kelantan.
  • 8. Saya juga sempat menyatakan isu Fanatik Siber@ Permainan Talian dan sebagainya. Malah isu fanatik Siber ini bukan sahaja berleluasa di semua Cyber Cafe membarah kepada pemikiran dan cara hidup kanak-kanak dan remaja di seluruh Malaysia tetapi juga merebak ke sebahagian besar Mahasiswa di seluruh IPT. Kurang aktivisisme dan hanya ada budaya indivisualisme dalam masyarakat kampus. Ini yang sangat membimbangkan.
  • 9. Saya menegaskan bahawa budaya mengejar semata-mata 4.00 hanyalah budaya songsang Mahasiswa dan hanya terperap di bilik kuliah dan bilik hostel melalui hidup individualisme. Saya menyarankan dengan tegas bahawa seandainya aktivis Mahasiswa di Universiti dan pimpinan Mahasiswa tidak memandang serius isu ini akan melarat hingga ke akar umbi.
  • 10. Isu fanatik Berhibur saya memberi penjelasan bahawa kita harus bersederhana dalam berhibur. Takrifan Kesederhanaan dalam berhibur perlu dibahaskan secara ilmiah dan Pihak Kerajaan dan NGO2 yang berkepentingan perlu membuka seluas-luas ruang perbahasan. Kita perlu mengambil pandangan pemimpin negara, ahli akademik,para Ulama',para penggiat seni,para pemimpin Mahasiswa dll. Kita tiada perbahasan secara jujur Apakah dia konsep Hiburan bersederhana yang dianjurkan Islam dan penyelesaian dala masyarakat Majmuk seperti Malaysia.
  • 11.Saya agak terkejut kerna dapat berdiskusi dengan sdr Syafina Ghazi,Mahasiswa Universiti Hokkaido yang juga sama-sama sekolah di Sek Men Sains Kuala Selangor(KUSESS 0105) di talian Skype.Syafina masih ingat lagi bahawa zaman aktif saya sewaktu di KUSESS ialah Rugby(Johan MSSM 2004 Selangor U-18 di Kuala Terengganu) dan Syafina Ghazi merupakan Pelajar Aktif (Olahgarawati KUSESS) dan Ratu Pecut 100m KUSESS.Tahniah!
  • 12. Akhir kalam, Saya memberi pendirian tegas bahawa Mahasiswa seluruh Malaysia perlu berjiwa aktivisme dan jangan sesekali melakukan program unutk tujuan populariti semata-mata. Turunlah ke kampung-kampung, Felda-felda,Kawasan-kawasan setinggan dan dimana-mana sahaja di Bumi Malaysia ini dan berbaktilah tanpa mengira upah dan polulariti. Mahasiswa Malaysia Mahasiswa Peduli!!!!
Rabu 18 November 2009
4.05 am di Tbun Cafe,Syeksen 2,Wangsa Maju

The Think Tanker

Monday, November 16, 2009

The Think Tanker AKAN MUNCUL DI SUARA SISWA!

Salam Mahasiswa buat semua

The Think Tanker akan menjadi panel dalam siaran langsung Suara Siswa RTM di TV1.

Tajuk: Budaya Fanatik

Tarikh: 17 November 2009(SELASA)

Panel: UM,KLIUC,UMP

Moderator: Sdr Dr Fazley Yaakob

Tempat: Studio 1 Angkasapuri

Masa: 10 Malam-11 Malam

Ayuh mari kita berwacana ilmiah dan kita segarkan budaya Ilmu!!!

Monday, November 9, 2009

Mahasiswa KUIS Demonstrasi Bantah Kenaikan Yuran Semester!!Mahasiswa UMP...?


Tolong Dengar Suara dan Kehendak Mahasiswa



Teman2 Mahasiswa Universiti Malaysia Pahang!!!

  • Mahasiswa KUIS bangkit membantah dan melancarkan Gerakan Mahasiswa Sedar(GMS) mengenai yuran semester yang membebankan daripda RM 2776.50 kepada RM 3800.00 pada semester yang baharu.
  • Saya memerhatikan isu KUIS yang sekian lama terdesak dengan yuran pengajian yang melambung tinggi tidak bertepatan dengan hasrat meletakkan Pendidikan Negara pada Hala Tuju yang sebaiknya. Ketepikan isu KUIS di bawah Kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat atau Jabatan Pembangunan Mahasiswa(JPM) yang pro kepada UMNO/BN. Saya memandang ini isu Mahasiswa anak bangsa yang ingin belajar di Bumi Tanah Air sendiri tetapi dinafikan hak atau seolah tertindas.
  • Ada Apahal pulak dengan Universiti Malaysia Pahang(UMP)???
  • 1.Yuran Latihan Industri sebanyak RM 760 untuk pelajar Sarjana Muda amat membebankan dan meragukan.
  • 2.Perbandingan dengan pelajar Diploma untuk Latihan Industri hanya RM300. Menurut beberapa senior yang telah bekerja, tiada banyak perbezaan diantara Latihan Industri Degree n Diploma. Malah,Phk UMP tiada menyatakan secara detail apakah komponen bayaran sebanyak RM 760 oleh pelajar yang menjalankan Latihan Industri ini.
  • 3.Tidak Berbaloi!!! Saya menyatakan pendirian sebagai Mahasiswa UMP Mahasiswa Peduli kerna setakat ni kos permohonan Latihan Industri,Printing dan Fax, Kos menghubungi Pihak Industri(Bill atau Prepaid HP) terpaksa ditanggung oleh Mahasiswa Final Year buat sekian lama.
  • 4.Saya menuntut Teman2 Mahasiswa UMP terutama di Tahun 3 dan 4 agar kita mendesak Pihak Pengurusan UMP , Unit Latihan Industri dan secara khusus kepada Pihak Jabatan Bendahari UMP agar menjawab serta kita berdialog segera.
  • 5. Mana2 Pegawai UMP atau sesiapa yang terbaca Article saya ini agar diperiksa semula,sila print article ini dan mari kita berbahas dan mencari jalan penyelesaian.
Apa Tuntutan Mahasiswa UMP mengenai Isu Latihan Industri:

  • 1.Kita Mahukan Sesi Dialog dan Penjelasan Secara terbuka mengenai detail Yuran Latihan Industri. Apa Justifikasi RM 760 bagi Sarjana Muda dan RM 300 bagi Diploma??? Tindakan: Jabatan Bendahari UMP
  • 2. Seandainya Pihak Bendahari UMP gagal untuk memberikan penjelasan terbuka mengenai isu kadar Yuran LI, saya dan Teman2 Mahasiswa UMP akan mendesak agar Dato' Naib Canselor ,Dekan JHEPA campur tangan dan MENURUNKAN YURAN LATIHAN INDUSTRI SERTA MERTA!
  • 3.Kita mendesak agar Unit Latihan Industri lebih peka terhadap kebajikan Mahasiswa Final Year. Seingat saya,rungutan Mahasiswa Tahun Akhir seperti kebnyakan semua Kos dan proses permohonan latihan Industri ditanggung oleh Mahasiswa sendiri. Kami mempertikai apakah justifikasi Yuran LI yang begitu rumit untuk difahami.
  • 4.Kita menggesa agar UMP dan Unit LI agar menyediakan kemudahan Printing,Fax dan Menelefon Pihak Industri agar proses dapat dibuat dengan lebih mudah.
Sekian Dahulu dan Mari kita Lihat Sejauh Mana proaktif Pegawai UMP dan Pengurusan UMP menjawab Isu Yuran Latihan Industri!!!

Mahasiswa UMP Mahasiswa Peduli

Mohamad Suffi Bin Kamari
Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar sesi 2008/2009
Executive Caretaker

H/P: 013 9966 389

Saya pohon mana2 Mahasiswa yang membaca article ini untuk kita beri respon dan komen agar Isu Yuran LAtihan Industri dan Mutu Perkhidmatan Unit Li dapat terus dipertingkatkan demi Kebajikan Mahasiswa UMP!!

KALAU KITA DIAM ORANG AKAN TERUS BODOHKAN MAHASISWA!!!

Thursday, November 5, 2009

Kepimpinan Mahasiswa: Keberanian,Kebijaksanaan & Ketelusan













Pertemuan Bermakna bersama PM Malaysia bersama Sdr Suffi Kamari


Saya dan Teman2 Kepimpinan Majlis Perwakilan Pelajar UMP sesi 2008/2009 diberi amanah menjadi Perwakilan Mahasiswa UMP pada 16 Oktober 2008. Saya mengakui masa setahun yang diberikan apalah sangat nak dibandingkan dengan usaha kami selama ini.

Namun,saya komited bahawa ada satu usaha yang baik dan terancang yang telah kami laksanakan di barisan kepimpinan MPP UMP supaya diberi ruang seluas luasnya supaya Suara Mahasiswa dihormati dan didengar.
Ada beberapa perkara menarik yang berlaku di sepanjang Kepimpinan MPP UMP sesi 2008/2009:
  • 1.Pertemuan antara MPP UMP bersama Naib Canselor UMP,Profesor Dato' Dr Daing Nasir Bin Ibrahim diadakan selama 5 kali sepanjang setahun tampuk kepimpinan kami di Kediaman Rasmi Naib Canselor di Bukit Istana. Pelbagai isu yang bersifat urgency atas dasar Kebajikan Mahasiswa UMP diberi penekanan.
  • 2.Isu yang berlingkar disetiap benak Mahasiswa UMP seperti Perpindahan Pekan, Isu Sandwich Latihan Industri, Isu Kafeteria,Isu Wireless UMP, Isu yang berkisarkan elaun Tertunggak Pelajar, Isu Keselamatan Pelajar di Kampus Pekan,Kampus Gambang, Isu yang berkisar di sepanjang kepimpinan Naib Canselor mengenai Hala tuju UMP dsb.
  • 3.Saya berpendirian bahawa kita berjaya secara teknikal untuk membawa bersama-sama Pihak Pengurusan Tertinggi UMP supaya meneliti beberapa tuntutan Mahasiswa UMP antaranya Resolusi Rapat Umum Suara Mahasiswa UMP mengenai Kafeteria, Memorandom Gerakan Mahasiswa UMP Mempertahankan Latihan Industri selama 6 Bulan (GEMPUR) dan Isu Keselamatan Pelajar dsb.
  • 4. Barisan Kepimpinan MPP UMP merupakan kabinet pertama dalam sejarah kepimpinan MPP UMP diberi lanjutan sebagai Executive Caretaker sehingga bulan Januari 2010. Persetujuan ini dibuat oleh Dato' Naib Canselor,Dekan JHEPA Baharu dan Barisan MPP supaya memberi khidmat kepada Mahasiswa UMP. Ia memberi sedikit ruang kepada saya dan teman2 melaksanakan agenda yang tertunggak dan terus menyuarakan Suara Mahasiswa
  • 5. MPP UMP sesi 2008/2009 diberi pertanggungjawaban membentangkan Kertas Kerja di Konvensyen MPP Kebangsaan(Tajuk Kepimpinan) dan Membentangkan Kertas Kerja Transformasi Ekonomi di Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan(MPPK 2009).
Saya menyuarakan kebimbangan kepada pelapis Kepimpinan Mahasiswa di UMP. Saya tegas dengan pendirian saya bahawa kepimpinan Mahasiswa WAJIB diberi peluang untuk memimpin tanpa ada sebarang pengaruh Politik Kepartisan . Di sinilah tempat kita mempraktikkan dan memperjuangkan suara Mahasiswa di saluran yang sebaiknya.

Saya mencabar Kepimpinan Mahasiswa UMP supaya menyuburkan semangat Mahasiswa Peduli atas dasar Keberanian,Kebijaksanaan dan Ketelusan kerna kita tiada jalan mudah untuk mengangkat kembali Suara Mahasiswa di persada yang sewajarnya.

Kepimpinan Mahasiswa seharusnya menjadi Suara Alternatif,Suara Pendesak dan Suara Ketiga kepada Pimpinan Negara,Pimpinan Universiti dan Pimpinan Masyarakat. Jangan jadikan MPP dibiarkan dengan sentimen politik sempit dan hanya bertunjangkan Kepimpinan Politik Partisan semata-mata.


Dato' Saifuddin, Naib Canselor dan YDP MPP UMP

Sdr Afif,Sdr Naim,Dato' Dr Hj Fadilah Kamsah dan saya di Kem Transformasi UMP.


Bersama Profesor Dr Aziz Bari di Dewan Banquet UMP






Bersama Profesor Emiritus Tan Sri Khoo Kay Kim di Wacana Tokoh Negara

Saya menghargai sebarang ulasan,pandangan serta kritikan daripada teman yang singgah di Blog saya. Mari kita wujudkan satu Wacana Bebas mengenai sebarang Isu dan Permasalahan demi kebaikan Negara Malaysia.

The Think Tanker

Wednesday, November 4, 2009

Pertemuan Dengan Dekan JHEPA UMP Baharu


Kafeteria UMP di Kolej Kediaman1 & 3: Kalau Perasan TV yang kat belakang tu memang tak digunakan or USELESS buat sekian tahun lamanya.Alahai UMP~!


Assalamualaikum wbt dan Salam Mahasiswa


Satu pertemuan Empat mata dengan Dekan JHEPA UMP yang baharu,
Profesor Dr Rizduan Bin Nordin diadakan di bilek beliau pada Hari Isnin 1 November 2009 pada jam 5.45pm-7pm.

Ada beberapa perkara yang diberi penekanan dan diketengahkan oleh saya di dalam pertemuan ini.

  1. Isu perpindahan ke Pekan pada Semester Hadapan 2010
  • >Profesor Dr Ridzuan menegaskan bahawa Blok Asrama di Pekan akan siap sepenuhnya dengan perabot dan selesa diduduki sekurang kurangya pada Mac 2010. Sewajarnya tiada perpindahan buat masa semester yang terdekat kerna waktu yang sangat singkat.
  • >Saya menegaskan bahawa pelajar yang akan berpindah di Pekan diberi keselesaan 2 orang 1 bilek. dengan suasana Pekan yang berbahang dan panas,amatlah dukacita andai perancangan untuk meletakkan lebih 2 orang 1 bilek dilaksanakan. Saya dimaklumkan oleh Profesor Dr Ridzuan Pihak Pengurusan Tertinggi UMP meluluskan 2 orang satu bilek bagi penginapan di Pekan. Terima Kasih Dato' NC.hehe
2.Isu Kafeteria Kolej kediaman 1 & 3
  • >Berulang kali saya memberi komitmen bahawa Pihak MPP UMP dan Pengurusan Tertinggi UMP dan kepimpinan baharu JHEPA dibawah Profesor Dr Ridzuan Bin Nordin akan tetap memastikan kafeteria akan diberi perhatian serius.
  • >Saya bangkitkan polisi pemilihan tender Kafeteria yang meragukan. Saya tuntut agar Agreement perjanjian diantara pihak pengusaha kafe dengan pihak UMP segera dinyatakan. Siapa pihak yang bertanggungjawab membenarkan tender kafeteria yang baharu yang pada hemat saya tidak cukup kompeten dan tidak 'fit' untuk menyediakan makanan berdasarkan kehendak semasa Mahasiswa UMP. Saya hargai usaha pihak UMP n JHEPA yang berusaha melayan karenah kami Mahasiswa UMP demi kebaikan bersama.
Kalau perasan la,Dato Naib Canselor kita selalu berjalan2 dangan Datin Fazia terchinta pada waktu petang2 melihat2 progress Kafeteria kita yg baharu.huhuuh. Ntah la. Kalau Dato' datang waktu malam dengan makanan dah takde,saya pening kepala.
  • >Seperkara lagi,mengenai perkhidmatan kemudahan Televisyen di Kafeteria. Sangat menyedihkan kan??? Saya mencadangkan agar TV Plasma bersama langganan Astro diberikan di Kafeteria Kolej Kediaman 1 & 3
  • >Dengan penuh semangat dan iltizam,Profesor Dr Ridzuan terus bersetuju dan mencadangkan supaya TV Plasma 60 inch(WOW mcm tak percaya jer Dekan aku ni) bersertya Astro agar segera dibuat pembelian selama 2 minggu. Saya ulang 2 MINGGU.

3. Penstrukturan JHEPA demi kebaikan Mahasiswa UMP seluruhnya

  • >Saya menyokong penuh usaha dan hasrat Dekan JHEPA baharu untuk meneliti secara serius aspek Pembangunan Pelajar. Sudah sampai masanya , empowerment secara meluas diberi kepada Mahasiswa UMP agar lebih kreatif,proaktif.
  • >Kami di barisan MPP UMP sesi 2008/2009 pernah menyuarakan hasrat bahawa sudah masanya Pihak KPT, pihak JPA menimbang tara permohonan dan desakan kami mengenai penjawatan TNC HEP di semua IPTA.
  • >Pertemuan dengan Dato' Saifuddin Abdullah,Timbalan Menteri Pengajian Tinggi di Parlimen Malaysia pada June 2009, kami telah membawa kertas kerja dan sedikit kajian menganai keperluan penjawatan TNC HEP diseluruh IPTA. Mohon semua beri perhatian kerna ini langkah penting meningkatkan prestasi dan mutu khidmat JHEPA seterusnya memudahkan Mahasiswa UMP.

Dekan JHEPA UMP yang Baharu,Profesor Dr Ridzuan Bin Nordin


Pertemuan dan Diskusi Bermakna saya dengan Dato' Saifuddin Abdullah(Tengah) di parlimen. Turut sama iaitu Saudara Mohd 'Afif Bin Abd Aziz,Timbalan Yang Dipertua MPP UMP(sebelah kiri)


Dato' Saifuddin Abdullah,saya dan Mahasiswa UMP sewaktu MINDS 2009
p/s: Saya tertawa kerna diusik oleh Dato' Saifuddin>>" Suffi, apsal ko jer badan besar kat UMP ni?"
Sabar je la Dato' Saifuddin ni.



Mahasiswa UMP Mahasiswa Peduli


The Think Tanker

Sunday, November 1, 2009

Apa Dah Jadi Dengan Malaysia Negara Islam???


Gambar Ehsan drpd mStar

KUALA LUMPUR 1 Nov. – Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menahan bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainal Abidin selepas beliau menyampaikan kuliah di sebuah kediaman di Taman Sri Ukay di sini malam ini.

Penahanan Mohd. Asri pada pukul 12 tengah malam itu dipercayai ada kaitan dengan fahaman Wahabi yang dikaitkan dengan beliau.

Sebelum beliau ditahan, sepasukan anggota polis dan pegawai JAIS telah berada di luar rumah banglo itu sejak pukul 8 malam.

Dianggarkan, terdapat hampir 1,000 orang hadir mengikuti kuliah tersebut.

Anggota polis dan JAIS mula memasuki pekarangan kediaman itu selepas orang ramai meninggalkan banglo tersebut kira-kira pukul 9.30 malam.

Pegawai JAIS kemudiannya dilihat berbincang dengan Mohd. Asri, sebelum dia dibawa tanpa digari ke Balai Polis Ulu Klang.

Mohd. Asri sempat memberitahu para pemberita yang turut berada di kediaman itu supaya mengikutnya ke balai polis tersebut kerana beliau mahu memberi penjelasan mengenai kejadian itu.

Turut berada di rumah banglo itu ialah Ahli Parlimen Ampang, Zuraidah Kamaruddin dan Ahli Dewan Undangan Negeri Hulu Kelang, Saari Sungib.

Semalam, Mohd. Asri yang mengadakan sidang akhbar di sini mendakwa Persatuan Peguam Syarie Malaysia (Pgsm) memfitnahnya dalam satu memorandum yang dihantar kepada Yang di-Pertuan Agong baru-baru ini.

Mohd. Asri yang juga kolumnis `Minda Dr. Maza’ dalam akhbar Mingguan Malaysia berkata, antara tuduhan fitnah dalam memorandum bertarikh 12 Oktober lalu yang dimuatkan di laman web Pgsm mendakwa beliau tidak mengiktiraf iktikad ahli sunnah dan keluar daripada mazhab Shafie, Hanafi, Maliki dan Hambali serta menolak hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari.

  • 1.Apakah motif sebenar pihak JAIS? Apa benda tauliah ni dan apa agenda JAIS?
  • 2.Saya n Teman2 Mahasiswa amat bimbang akan perkembangan terbaru ini. Seharusnya seluruh rakyat Malaysia bersabar dan Pihak JAIS dapat menjelaskan perkembangan ini.
  • 3.Ustaz Dr Asri dengan rancangan "Bahtera Perubahan" di Astro Oasis mempunyai peminat sendiri dan ramai saya pasti berasa resah.
  • 4.Harap Bersabar Ustaz Dr Asri
The Think Tanker

Wednesday, October 28, 2009

Aku Mencari Teman2 Mahasiswa Malaysia Yang Ke India...

Assalamuaalaikum wbt & Heppy Day for all readers
  • I'd love to Visit India Again with Full Sponsored
  • I'd love to go with my clicks again>>Raihana,Kamarool,Ika and Mr.Lai Jung Kong(where r u guyzz??)
  • I'd love to quarrel wif Singaporeans about any issues(Politic, The Freedom of Media,Law and Islamic Lae,etc). we have fun rite???
  • Between Mr.Lee Kwan Yew and Tun Dr Mahathir>> Which One better???
  • To Madam Rani, I miss u a lot and wonder to visit you One Day. send My Regards to both of your son!

Mr.Suffi,Kamarool,Mr.Lai Jung Kong,Ika and Raihana





The Iron Lady with 2 Handsome Sons( I Miss U Madam Rani)


madam Rani and Mr Suffi Behind Scene of Taj MAhal













Slums....everywhere in Mumbai!!!



Hey...who said Malaysian can't make friendss...I love Kids

Astaghfirullah...The beauty of Taj Mahal made by Syah Jehan





Raja From Jaipur with Raja Mr Suffi...




Helloo Inspektor Sahab...Live at Jaipur

Tuesday, October 27, 2009

Test,Assignment,Presentation Project Report & Final Exam!!!

Dear Friends...

  • 1.Wednesday(28 October 2009)- Test Automatic Control 5-7pm
  • 2.Thursday( 29 October 2009)- Test Mandarin Language 8-10pm
  • 3.Friday( 30 October 2009)- Test Mechanical Design and Heat Transfer
  • 4.Saturday( 31 October 2009)- Mechanical Design Final Project Presentation
  • 5.Final Exam Paper Heat Transfer on 13th Novermber 2009
  • 6.Final Exam Paper Automatic Control on 16 Novermber 2009
  • Good Luck Everyone!!!


Mohamad Suffi Bin Kamari
3rd Year Mechanical Engineering with Manufacturing
Universiti Malaysia Pahang,Gambang,Kuantan.

Monday, October 26, 2009

Merindui Teman-teman Mahasiswa di Luar negara

Chantek Sekali Cewek ini,Dita(Jakarta) and Ira(Medan)






From Left:Wahyan.Ira,Igiel,Dita and Pandu Wicaksono

  • 1.Kepada Pandu Wicaksono di Jogjakarta,Dita di Universitas Padjajaran, Ira di Medan, Igel di Bandung dan Wahyan di Bali. Semua teman2 BEM Indonesia di Universitas Gajah Mada, Universitas 11 Maret,Universitas Negeri Yogjakarta(UNY),Universitas Diponogoro,Aku amat merindui kamu semua.rindu sama Nasi Gudeg dan Bakso.huhhhu
  • 2.Jangan sesekali kita terputus hubungan antara Mahasiswa Malaysia-Indonesia.
  • 3.Yakin sekali dan Percaya teman2 Mahasiswa di Yogjakarta,Solo,Jakarta dan dimana jua, kita sewajarnya menjalinkan silaturrahim yang sedia ada antara kita.
Ikhlas daripada Mohamad Suffi Bin Kamari
Presiden Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Malaysia Pahang

Sunday, October 25, 2009

1 Year of MPP UMP Session 2008/2009






Assalamualaikum wbt Dan Salam 1Malaysia(the most famous words recently)

I'll try my very best to equalize my writing in both language either Bahasa Malaysia n Bahasa Inggeris. So far,the last 16 October 2009 was the last day of 1 Year MPP UMP session 2008/2009 term. A long journey for us,the young leader and the front liner:

  • #we face every issues ,we meet the student of UMP,we voice up the student welfare to the top management,we meet the Ministery of Higher Education,we attend so many seminars either local and international
  • #we left all the interest,we sacrifed the precious time of young age, we spend a LOT of money, we left the time with family...
  • #not to forget our beloved Assignments,Tutorials,Quizzes, Test,Projects,Final Exams( we're students rite?)
  • # indeed, there are more things do, 1 Year of MPP UMP was just a start for us. I have my own Target.Personnel Target. So many things I like to do,to start back,to fresh back All the things I left before.
  • #My fellow Friends, forgave me for All bad things I've done before. Lets we move the next Chapter, The next Episode.



My Beloved MPP's team



Delegasi MPP UMP wif Dato' Khaled Nordin at Parliment.



Me,Afif and Students Of UMP in Deklarasi Mahasiswa UMP

Saturday, October 24, 2009

Wajib Bagi diriku Menulis...


Assalamualaikum wbt Dan Salam Mahasiswa



Sekian lama menunggu masa yang sesuai untuk menggerakan usaha berblog akhirnya tercapai juga. Sebenarnya,saya diminta untuk berblog oleh beberapa teman2 yang ingin mellihat pandangan saya tentang beberapa isu sama ada di UMP ( Universiti Malaysia Pahang) atau isu Nasional mahupun Antarabangsa. Blog ialah tempat terbaik untuk saya mencerakinkan pandangan2 mengenai isu2 semasa, bertukar tukar pandangan dan idea serta berdakwah diatas jalan yang kecil ini.



Isu Lanjutan MPP UMP sesi 2008/2009 sebagai Executive Caretaker.

1. Pelantikan sebagai Executive Caretaker berkuatkuasa pada 15 Oktober 2009 sehingga Pemilihan MPP baharu pada Januari 2010

2. Pelantikan ini bertujuan membolehkan Peraturan Pemilihan MPP yang baharu diguna pakai selaras dengan Pindaan AUKU 2009

3. Surat Pelantikan bertarikh 12 Oktober 2009 ditandatangi oleh Yang Hormat Dato' Naib Canselor dan perbincangan telah dibuat di antara Pihak MPP UMP dengan Dekan JHEPA , Profesor Dr Ridzuan Bin Nordin.

Isu Mengenai Kumpulan Band Akustik Dan Penyanyi UMP.

1. Sebagai Presiden MPP UMP,tentulah saya berasa susah hati andai ada diantara teman2 di disekeliling mempersoalkan Adakah perkara ini akan terus berlanjutan dan Band2 Akustik dan Penyanyi UMP akan bergerak dengan lebih luas?

2. secara rasmi,saya masih belum mengadakan apa-apa pertemuan rasmi dengan Unit Kebudayaan dan Kesenian serta Para Pegawai mengenai perancangan masa hadapan mengenai kebudayaan dan kesenian di UMP.

3. Saya tidak mahu terlalu bersikap offensive mengnai isu ini kerna Isu wujudnya Band Akustik dan Penyanyi wanita ini masih baharu dan perlu ada jalan penyelesaian yang terbaik bagi kedua-dua pihak. Malah saya sendiri menyokong secara terbuka andai aktiviti ini boleh memberi ruang kreativiti Mahasiswa UMP menchipta lagu yang bermanfaat kepada Masyarakat,bermain Muzik Akustik secara Profesional dan ada Batasan Pergaulan sewaktu aktivivti ini berjalan.

4. Kesemua latihan bagi Band Akustik dan Penyanyi UMP masih diadakan di Studio dan tidak dibuat dan direkrut di tempat terbuka. hanya Mahasiswa UMP yang berminat dan berkebolehan boleh menyertai aktiviti ini.

5. Gerakan Dakwah serta Mahasiswa Islam di UMP akan lebih terbuka,matang dan bekerja dengan lebih kuat selepas ini agar Aktiviti mendapat sambutan Mahasiswa UMP. Jangan menuding jari kerna ia TIDAK membantu malah memberi petunjuk bahawa kita ketandusan Idea.

6. Sudah sampai masanya Pihak UMP,Mahasiswa UMP diberi ruang seluasnya pengetahuan mengenai Hiburan Di sisi Islam kerna saya yakin pastiada jalan penyelesaian. Ayuh teman2 Mahasiswa UMP,kita Universiti yang muda dan masih lagi baharu, janga takut untuk bereksperimentasi dan membuka ruang dialog serta diplomasi agar Mahasiswa UMP terus matang dan berdaya saing.