Sunday, August 14, 2011

You All nak Jadi Daie'?Jom TTT story molly ke You All!Assalamu'alaikum wbt dan Ramadan Kareem kpd teman2 semua

Sudah 13 hari TTT berpuasa di Malaysian Marine & Heavy Engineering(MMHE). Drpd hari Rabu 3 Ogos sehingga hari ini 15 Ogos 2011. Berpuasa di sini memerlukan kekuatan dan tak semua boleh bekerja dalam suasana kehidupan ribuan ummat manusia di MMHE ini.

2.Sebelum itu TTT hadir di sini utk ikut kursus Niosh-Osfam di Pasir Gudang seterusnya mobilization kontena+equipment blasting dan media.MMHE ialah salah satu fabrication yard yg terbesar di Malaysia. Ship yard juga ada berlabuh utk commisioning+repair work n sebagainya. Ada 5-6 ribu manusia yg bekerja di dalam MMHE sama ada pekerja MMHE sendiri,kontraktor dan sebagainya.Pekerja dtg dari segenap pelosok dunia antara Indonesia,Bangladesh,India,org Kelantan+Terengganu(pantai timur) dan anak tempatan johor.Suasana hingar bingar,fabrication yard yang sedang dlm proses final service iaitu pkatform Gemusuk Kakap di perairan Sabah Sarawak kepunyaan Shell. Dalam bulan Ramadan Kareem yg penuh berkat “ini,sekali lg Tuhan Allah telah memberi ujian n menguji iman saorang hamba kerdil.

3.Kerja lasak di yard mmg melelahkan.Honestly,inilah pertama kali TTT menyaksikan sendiri manusia tidak berpuasa hanya dek kerna kerja yg bgtu melelahkan. Kawan sekerja juga begitu. Bergelumang dgn suasana manusia tidak brpuasa kerna kerja berat begitu merisaukan. Antara dialog awal pagi di MMHE department Safety diorang

A: Jom lepak kontena blkg,ada nasi lemak panas n minum the.jap lg nk wat keje boh

B: weh, simpan sket utk mat jang.dia nak pose lu.kekgi br ye makan.

Perbualan ni didengar sendiri cuping telinga TTT semasa safety induction di MMHE. Bila mana pagi tadi TTT menguruskan mob kontena n etc bawak ke laydown area di Idemetsu Area,baharulah TTT dapat gambaran lebih jelas suasana di sini.Panas.bahang.dan hampir setiap kontena ada air ,ais batu n etc.bila haus n penat tanpa segan silu masuk kontena n terus minum.Semua ini berlaku di hdapan mata TTT dan sekali lagi aku hanya memandang,membisu n kelu tak terkata. Semua minum tanpa segan silu sambil putung rokok sahut menyahut,memerhatikan sahaja lagak TTT yg menahan diri drpd lapar n dahaga hanya kerna ada secebis kulit bawang imanku.Nauzubillah.

4.Aku melangkah keluar diam kelu 1000 bahasa.peristiwa ini akan kutempuh di bulan ramadan di MMHE dan barangkali tiada cuti Hari Raya Idulfitri. Job need to be deliver. Terawikhku sepi.hanya seorang.Tadarusku sepi.baharu juzuk 4 di kala Ramadan ke 7 menjema. Ifthor ku sepi.makan buka puasa bersama rakan sekerja walhal mereka tidak brpuasa.Solat jemaah ku sepi. Kerna solatku sendiri di apartment dan jamak. Sahurlu sepi.dek kerana penat n terlajak tidur sehingga jam 6.30pagi. Semua ini aku tak terhitung rugi. Aku cuba pamer akhlak baik,jaga solat,jaga tadarusku tapi xdapat mcm dulu ketika di UMP n sebelumnya. Ya Allah,bantulah aku jadi manusia n daie yg kuat.teguhkan iman n bukakanlah hati seluruh teman skerja ku n teman2 seagama di MMHE. Inilah realiti ku.Inilah realiti masyarakat kita.

Aku hanya story molly ke you all semua.

Regards,
TTT
Idemitsu Land
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

1 comment:

  1. that's hard...namun moga terus dikuatkan iman untuk terus berpuasa n menjalankan ibadah2 lain..
    orang selalu kata "waktu belajar n waktu bekerja adalah sangat berbeza"
    inilah antara buktinya..
    huhuhu..takut plak nk masuk keje mcm ni..huhu

    ReplyDelete