Thursday, March 24, 2011

GERAKAN ANTI HIBURAN MELAMPAU (GERAM)


BERHUBUNG PERSEMBAHAN PENTARAMA PADA 23 MAC 2011

 
Kepada:


YH. Profesor Dato’ Dr. Daing Nasir Ibrahim
Naib Canselor
Universiti Malaysia Pahang

 
 
Spesifikasi program adalah seperti di bawah:


 
Tarikh: 25 Mac 2011 (Hari ini)


Masa: Sejurus selepas solat Jumaat


Tempat: Perkarangan Masjid UMP, Gambang


Tema Pakaian: Merah, Hitam, atau Merah + Hitam

 


OLEH DEMIKIAN, SEMUA MAHASISWA & STAFF UMP DIJEMPUT HADIR KE TAPAK PROGRAM SEBAGAI TANDA SOKONGAN DAN PRIHATIN ANDA SEBAGAI WARGA UMP


 

 
 
“Solidariti Mahasiswa UMP”

22 comments:

  1. hiburan melampau??
    saudara/i yg ikut bantahan ni tahukah apa yg berlaku pd mlm pentarama tersebut?? adakah konsert jati diri yg mbawa lgu2 patriotik, imbas balik rukun ngara dan siik vmcm kt skola dlu dianggap melampau??

    ReplyDelete
  2. usah pertikaikan usaha org luar yg bersusah pyh buat event utk u kita yg 'so lame' ni. U lain boleh je accept konsert2, nape u kita nak limit2?? bukankah itu umpama mnyekat kebebasan pelajar utk beraktiviti?? klu cm2 siap2 plak utk gerakan anti saturday nite..

    ReplyDelete
  3. masalah pentarama tu sound speaker terlebeh kuat je. xdenye cgpa student ump drop stakat program bbrapa jam je tu. kata 1 malaysia, konsert nasyid tape. konsert patriotik haram plak.. baik masuk al-azhar je.

    ReplyDelete
  4. GERAM jugak ni!!!
    program org berkopiah sume boleh, sume ok,,,
    program org freehair aka muka ala2 xckop iman sume tak boleh, sume melampau,,,

    plz dun b so narrow-minded. ISLAM bukan terrorist, islam mengajarkan cinta kepada siapapun.

    ReplyDelete
  5. hahaha,, GERAM saturday night nak pakai baju pa lak??? request kaler pink leh??

    ReplyDelete
  6. yg haq tu haq,yg batil tetap batil,dah Islam bangkit atas kejatuhan yg batil,dari dahulu Islam tidak pernah berkrompromi dengan kemaksiatan,wlu apa pun jln nya..Islam x halang utk berhibur,tp kne la ikut jln yg dah ditetapkn..astagfirullah..jgn smpai kata2 kita ini membatalkan syahadah kita..bila ada yg nak tegkkan Islam,dipgil2 berfikiran sempit dan kolot..astagfirullah...

    ReplyDelete
  7. tak tertulis di islam itu kolot or bfikiran sempit, kenapa perlu terngadah sbegitu?? inilah kesan bila berpuak2. org lain dpandang serong.

    ayat sambungannya "ISLAM bukan terrorist, islam mengajarkan cinta kepada siapapun" kalau patriotik itu maksiat, politik malaysia pon maksiat jgak..

    ReplyDelete
  8. Masing2 ada hak lontarkan pandangan masing2. Kata mahasiswa peduli. jgn hanya peduli pada sebelah pihak je. UMP bukan milik kita sorg.

    ReplyDelete
  9. hahaha... nk gelak guling2 jek rase... GERAM? geram sgt nmpk.. agak2 ar.. ni universiti various races.. bkn universiti org islam semata2.. kristian, hindu pun ade.. xkan la nk GERAM smpai agame2 lain pun xblh nk ade hiburan.. kpale hotak ar mcm tu.. blh pulak kate hiburan melampau.. xde akal punye org.. sesuke kate mcm tu.. nk kate melampau ade ke pentasrama tu buat kat tmpat gelap? ade ke menari2? sedih betul la bile gi interview industry, interviewer tu sndiri kate STUDENT UMP XDE JIWE SENI, EVERYONE JIWE BESI, JIWE BATU JE.. xpaham btol la nk buat mogol lepas smyang jumaat.. sy yg jahil ni pun paham jgak adab2.. xpasal2 dh elok2 dgr khutbah, dh smayang ape smue pastu nk buat bntahan la segala bagai.. mcm org xde otak.. betul tu (komen atas ni) UMP bkn ade org GK n GTL je.. ~geng kopiah n geng tudung labuh~ tolong ar wey.. jgn smpai non-muslim pndang kite ni mcm low sgt.. sket2 nk mogok.. sket2 nk bntahan.. nk bnth pun, biar kene pd tempatnye.. xperlu nk ckp berapi, last2 habuk pun tarak.. kat ump ni tolong la jlnkan ape skop tugas anda wahai MPP wey!! ape motif MPP ni sbenarnye? ape manifesto anda semua? jaga kebajikan pelajar? rase nk dengar blik manifesto2 yg di lantangkan hari tu.. nk jage kebajikan, last2 tgk la.. whatever!!

    NHMKH

    ReplyDelete
  10. kebabian MMP trserlah d situ...ak kalo x blaja cni ak rse lme da ak kutip sorg2 dak MPP nh ak kerat je bg makan babi...hiburan sket xleh...baek korg wat manifesto aritu ckp nk sekat kebebasan pelajar..xyah la wayang nk jge kebajikan ke sgale bagai..ckap islam sgt tp manifesto menipu..korg same je munafik kalo gitu..korg juz lpak dlm surrounding korg circle korg yg sempit 2..senang cte korg seme otak pendek..mati 6t bagos jadi antu je korg nh..bodo..

    ReplyDelete
  11. kalau hiburan yg melampau ni,lebih d spesifikasikn sebagai majlis yg ade unsur2 arak..pergaulan bebas ke...kalo setakat konsert kecik ni pun d kategorikn hiburan melampau,kenape konsert amy search tahun lepas x d kategorikn sebagai hiburan melampau??? malah d sambut baik oleh sume pihak...GERAM pun...agak2 la..tengok jugak pd keaadaan tu..bukan maen hentam je..kalau kite nk berkelompok2 cmni..lebih baik bukak UMP ni utk bumiputera saje k..then nk sentuh skit,Universiti yg besar2 laen lg teruk dr kite..even UIA sekalipun..ade je konsert GEGAR U!! xde pulak bantahan besar besaran d lakukn..UKM..UM...tp UMP yg baru bape kalo majlis konvo, dh melenting..alang2 xnk ade hiburan..pasni x yah dh buat konsert pape...even nasyid sekalipun..DEAL???

    ReplyDelete
  12. betul tu betul.. n kalu nk buat KONSERT nasyid pun pasni jgn bagi siswi hadir.. biar dlm dewan tu siswa je.. baru xde maksiat.. ~kalu terang2an xbagi siswi hadir, alhamdulillah... rase tenang jiwe ni~ aku yang jahil ni pun xpenah gi langsung xkire la konsert amy ke, konsert nasyid ke.. kecuali la DIWAJIBKAN.. tu pun lari bile dh ngantok.. ha3... DUHAI MPP SEKALIAN.. JGN MUNAFIK.. CKP NAK JAGE KEBAJIKAN PELAJAR? MANE3??? jgn la korang budak2 SAHAM n budak2 GERAM, nk jadikan UMP ni SAHAM semua? GERAM semua? consider arr sket.. ini u pun ade cina meh.. ade india juga.. kalu mcm tu, lpas2 ni pakat2 la wajibkan non-muslim semua gi masjid.. baru la AMAN sket UMP ni.. cina n india blh brjaya dgn cemerlang sbb diorg BUKAN MELAYU!! diorg MALAYSIAN!! MELAYU bodoh ni je yg suke jatuhkan sesama MELAYU!!! india n cina bukan setakat tolong geng2 diorg je, even diorg tolong MELAYU BODOH ni tau x???? kalu masjid tu utk bdak SAHAM n GERAM je, habis la.. pasni xblh dh aku nak gi masjid.. aku yg pakai tudung xberape labuh ni xblh la nk lawat RUMAH ALLAH.. diskriminasi!!!

    ReplyDelete
  13. sokong....alang2 xnk hiburan..x yah nasyid2 da..setakat nk dakwah,UMP bnyak pendakwah2 sekrg...x usah gunekan nasyid sebagai dakwah..rasenye dh ckup dh ilmuwan2 UMP ni...SAHAM pun makin mengembangkn syap sekrg ni...jd dh xde masalah lg,budak2 UMP ni pun bukan jahat mane pun kn...alang2 xnk hiburan melampau,suruh pihak ICT blok je FB k...segala bentuk hiburan laman sosial ni...budak2 SAHAM pun maen FB gak....FB gak leh wat org lalai..so haramkan FB d UMP

    ReplyDelete
  14. kepada yang anonymous2 yang xpuas ati sila la baca nie ye... ps tuh br komen2 blik...

    http://masjidassyakirin.wordpress.com/2010/12/24/khutbah-menjauhi-hiburan-melampau/

    ReplyDelete
  15. Hiburan yang dikategorikan oleh Islam sebagai hiburan melampau iaiah:

    1.Hiburan yang bercanggah dengan ajaran Islam, terutamanya hiburan yang mempunyai unsur-unsur khurafat, syirik dan bidaah.
    2.Hiburan yang tidak membataskan atau mengamal percampuran antara lelaki dan perempuan dalam satu tempat berlakunya hiburan tersebut. Ini akan menyebabkan berlakunya pergaulan bebas terlampau antara lelaki dan perempuan tanpa ada segan silu, duduk berlaga bahu, sentuh menyentuh dan sebagainya yang kita lihat pada setiap konsert atau persembahan muzikal. Ini semua pasti membawa kepada zina dan dosa besar.
    3.Hiburan yang tidak menitikberatkan masa atau waktu ibadat seperti diadakan program ketika waktu azan atau hampir dengan waktu beribadat. la juga membuang masa untuk jangka waktu yang yang panjang.
    4.Hiburan yang tidak ada di dalamnya unsur-unsur kebaikan atau nilai tambah melainkan kelalaian dan kelekaan sehingga sanggup berada di depan televisyen berjam-jam tanpa rasa jemu atau bosan, dan mereka juga rela menghabiskan wang untuk mengirim sms bagi mengundi bintang-bintang pujaan mereka.

    fkr2kan ye

    ReplyDelete
  16. Dalam isu nyanyian dan muzik ini, kita berpegang pada pendapat empat mazhab yang besar iaitu mazhab Hanafi, Maliki, Syafi’i dan Hambali. Kesemua empat mazhab ini telah mengharamkan nyanyian dan muzik (palu-paluan, tarian, gendang dan bunyi-bunyian). Sekalipun pujian dan syair itu memuji Allah (subhanahu wata’ala), jika disertai dengan muzik, ia dikira haram.
    Dalam al-Qur’an ada beberapa ayat yang mengharamkan muzik dan terdapat amaran dan celaan terhadap mereka yang terlibat dengannya. Ulama’ fiqh dan ulama’ hadis juga telah menjelaskannya dan kesemua mereka (ihtifaq) sepakat dalam perkara ini.

    *So, persembahan nasyid pown sptotnye dharamkan di ump..MPP nie sume bodoh2..ump nie bukan sume org islam..bangang btol..

    ReplyDelete
  17. betol! haramkn nasyid

    ReplyDelete
  18. betol2..MPP bodooooo...
    farah_89 nh pon same bodo jek..baek la korg smbung blaja kat al azhar je..dlu kecik2 bodo pas 2 blaja malas..dpt masok ump je pas 2 nk menyusahkan org laen plak..ngaku jela yg ko 2 mmg bodo..blaja UMP jek nak bising..da mcm anjing da ak nengok..pas nh kalo ad nasyid ak campak je bom koktel kat korg..bodoooooo~

    ReplyDelete
  19. syafarahz@yahoo.comMarch 27, 2011 at 10:16 AM

    assalamualaikum anon mahupun x anon.

    untuk anon yg posted on March 26, 2011 11:17 PM:
    sile bace buku syiekh yusuf qardhawi isu hiburan. beliau adelah alim mujtahid yg boleh berijtihad fatwa. kite xlayak untuk berijtihad, tapi untuk diri sendiri. Allahu a'lam.

    kepade semue kat sini, saye once student ump jugak. walaupun bertudung labuh [kire layak la jadi GTL kan?] tapi saye pon rase terpinggir jugak. paham je perasaan anda yg GTB45 [geng tudung bidang 45]. point is: pandangan mereka, tidak memberi sedikit pon efek kepade kasih sayang dan rahmat Allah pade kite. Allah bg rahmat dan nikmat yg banyak [kaki tangan mate etc], gunelah rahmat2 itu adik2 ku. galilah ilmu Allah. jangan disebabkan keBODOHan kite, menjadikan terbatal syahadah kite. itulah yg dikehendaki syaitan yg dilaknat. berhati2 dalam perkataan.

    memang benar ada ramai races and religion di ump. tapi adik2 mesti ingat, zaman fathul madinah dulu, ade je yahudi. ilek je muslimin dan yahudi idop sekali. XDE PULAK KONSERT/HIBURAN MELAMPAU mase tu.

    adik2, adekah dengan hiburan, konsert2, kite akan bersatu? adekah dengan konsert2, kite akan lebih dekat dengan Allah? adekah dengan sakit hati, menjauh hati dengan SAHAM, iman kite meningkat [terseksa kot. tengok je GTL, sakit ati. boring kot bile selalu sakit ati. xtenang idop]? kite berlapang dada wahai adik2ku.

    adik2, kak sayang adik2. sekali lagi, kak sayang adik2. kak tak mahu maruah adik2 tercalar. kak nak kite semue berpimpin tangan ke syurga, jalan2 jumpa Rasulullah dan sahabat baginda. kalau kak nak tergelincir, adik2 tolong tarik kak balik. vise versa.

    adik2, jika kak menyayangi adik2, siapa lagi yg lebih sayang adik2? keluarge adik2, sahabat adik2, Rasulullah kite dan of kos Allah. Allah sayang kite lagi. Allah sayang lagi mase kite almost terbatal syahadah/dah terbatal pon. buktinye, Allah x stopkan terus oksigen ke peparu adik2. Allah tak arahkan jantung berhenti berdegup. Allah sayang supaye adik2 masih sempat untuk istigfar. Allah bg mase supaye adik2 sempat menitiskan air mate yg bakal menjadi saksi di mahkamah Allah di mahsyar kelak.

    air mata: "ya Allah, hambaMu ini telah menitiskan ku kerana takutkanMU"
    kelopak: "ya Allah, hambaMu ini telah membasahiku dengan air mata taubatnya"

    masyaAllah.. Allah sayang kite.

    kepade adik2ku yang kristian: yes, JESUS LOVES US [WE MUSLIMS LOVE HIM AS WELL]! AND MUHAMMAD TOO (:

    adik2 yg xsuke,
    andai nak taip komen nak tohmah kak ke, spam inbox kak ke, silekan. kak nak ucap terima kasih awal2 sebab: kasi peluang kat kak untuk kumpul pahale sabor. almaklum la, kak banyak sangat dosa.. terima kasih lagi (;

    wassalam alaikum adik2ku..

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum.. bagi pandangan sy,, mengapa tidak diberi pnjelasan n pncerahan kepada seluruh warga UMP brkenaan GERAM dan isi memorendum .. siapa yg menubuhkan GERAM.. MPP atau SAHAM atau gerakan Underground..Kalo x nk ada hiburan langsung.. bubarkan semua kelab kebudayaan.. jgn adakn apa2 konsert trmasuk nasyid sekalipun..tudung labuh.. bkn tudung labuh.. pakai kopiah.. x pakai kopiah.. hanya pakaian dan penampilan kita.. selagi menutup aurat ia nyer x ade masalah...pikirkanlah..

    ReplyDelete
  21. farahana: sy sokong! alang2 xnk hiburan...kelab kebudayaan d bubarkn..bukankah motif GERAM adelah utk menghapuskn segala aktiviti yg melibatkan hiburan...so ape yg sy nampak,kelab kebudayaan paling layak utk d bubarkan..tp sekrg, alim2 ulama UMP masing mengeluarkan hujah masing2...renung2 kn n selamat membuat tindakan yg bijaksana.

    ReplyDelete
  22. assalamualaikum..
    bagi saya hiburan itu boleh selagi ia tidak bertentangan dengan ajaran islm,sedangkan Rasulullah saw sendiri ponn mendengar nyanyian :Dalil dari as-Sunnah, Daripada Aisyah r.a katanya: Rasulullah saw telah masuk (menemui saya), ketika itu dua orang jariah (budak perempuan) sedang menyanyi- nyanyi (memperingati perang) Baath. Baginda (mendengar nyanyian) sambil berbaring ditempat baringku dan dipalingkan mukanya. (Tiba-tiba) masuk Abu Bakar r.a serta mengherdik saya dengan katanya serunai (mizmar) syaitan disisi nabi saw. Rasulullah saw mengadap Abu Bakar seraya berkata: Biarkan mereka menyanyi (tidak mengapa). Apabila keadaan Rasulullah saw agak selesa dan leka, aku mengisyaratkan dengan mataku kepada dua penyanyi tadi maka mereka pun berbenti menyanyi dan keluar (meninggalkan kami).(Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim...Hadis soheh ini jelas menunjukkan nyanyian adalah diharuskan. Kalau tidak harus masakan Rasulullah saw mendengar nyanyian bersama Aisyah. Abu Bakar yang berkecendurangan melarang dan cuba menegur putrinya Aisyah, telah ditegur oleh Rasulullah kepanya, tidak mengapa. Nyanyian adalah harus.

    jadi, sebelum mpp yang dimonopoli puak-puak saham membantah segala apa hiburan yang akan diadakan, harusnya meneliti sebaik2nya segala aktiviti yang dianjurkan diawal pembentangan kertas kerja, ni bila proposal dah diluluskan baru nak bertindak.mpp umpama kambing hitam, mengikut segala arahan saham, demi kepentingan orgnisasi,memorandum yang dihantar bukan semua ahli mpp tahu pun. tindakan mpp ini diragui, sepatutnya mpp menjaga kebajikan mahasiswa/i.

    ReplyDelete