Thursday, January 7, 2010

Pemilihan MPP UMP semakin rancak...DO WE CARE??

Tarikh Pemilihan MPP UMP tahun ini jatuh pada 28 Januari 2010. Bukan rahsia tetapi sudah terang lagi bersuluh. Sudah diumumkan oleh Yang Hormat Dato' Naib Canselor pada pertemuan Naib Canselor dengan pemimpin Mahasiswa UMP pada 30hb Disember yang lalu.

Dan,berikutan itu,banyaklah perkara yang dah berlaku dan The Think Tanker kuat memberi telahan bahawa tahun ini pasti pemilihan MPP diseluruh Malaysia akan lebih sengit dan meriah denga pesta Demokrasi.

I dont believe of Pro M and Pro A,I do believe on MY self only
  • 1.There a lot people out there especially certain people who really desperate to know wether UMP has a party system in student movement such as Pro M and Pro A.
  • 2.if u ask me,honestly,I'd rather to ask back,is it a joke?UMP is a pure university and the spirit to be a candidate in MPP election is based on individual charismatic and idealisme. full stop.
  • 3.Do they influence byPolitician and politics mainstream?? I' d answer,Is it a hell wrong?? Why do a student so called as Mahasiswa need to deny politics influence. Politics is everywhere. My brother and sister,the future Mahasiswa Politician Presenter or MPP(suka2 jer aku), I'd like to suggest that we need to be real focus student leader.
  • 4.Please use our idealisme as a young leader to make a good examples,lead towards a better UMP and keep challenging your vision. Remember,MPP is a student and basicly,we have to deal with a lot of agenda,and not to forget,wif our beloved assignment,tutoruials,group discussion,meetings and etc. AND NO Allowance bebeh.
  • 5.I'd strongly suggest to all future Mahasiswa Politician Presenter or MPP to start to read a lot of books. My suggestion is start with newspaper such as Berita harian and New Staitas Times. How abouit Harakah and Siasah? I'd welcome too.huhuh. Its up to la bro,the key message is please DO READ eitherwise you are goin to be uneffective leader.
  • 6.To all UMP and spesificly to JHEPA UMP,I'd like to give my honest and humble suggestion,Please DO STOP POLITICKING(certain people only ya!!) and start to gain the respect of UMP student.
  • 7.In my service as President Mahasiswa Politician Presenter or in Bahasa Melayu YDP MPP,I'd lot of experienced with certain people in JHEPA deparment
  • 8.I do remember when certain people accuse me for my own attitude, Suffi is a bad person,cocky,bossy,hot tampered and etc. I accept it as one of challenged and obstacles towards an effectvive leader. Its not easy bro. Now I stand up by my Own and with all my clicks around me,I'd a strong believe, we have to supprt each other.

The Think Tanker

10 comments:

  1. salam.My bro suffi. wujud ker lg sistem demokrasi yang bersih jika pmilihan calon di sesetengah universiti itu adalah satu percaturan yang telah diaturkan..adakh UMP pn bgitu?? i still keep thinking.

    ReplyDelete
  2. Sdr anonymous,
    saya masih percaya bahawa kita harus meraikan demokrasi dengan memberi komitmen sebagai kapasiti Mahasiswa Pemberani Mengubah Sistem.

    Saya tak nafikan ada sesetangah Universiti terutama di IPTA dimana HEP nya menyah sampahkan pemilihan MPP dan semangat demokrasi di Menara Gading atas alasan tiada Mahasiswa nak amik pot atau berminat dengan kepimpinan.Ini alasan dangkal dan tidak meraikan demokrasi. Selain karenah birokrasi dan cantas mencantas.Tidak saya menafikan.

    Tapi sebagai Mahasiswa Peduli,Mahasiswa Pemberani di Era Baru Malaysia,kita tidak harus berdiam diri,pasif dan tenggelam dengan dunia kita sendiri. Kita kena tegur,kritik,lawan dan hadapi sistem sedia ada andai ia terang terangan bias atau mengubntungkan sesetengah pihak.

    Meraikan demokrasi adalah HAK kita...

    ReplyDelete
  3. salam suffi.
    i was blog-hopping and came across your blog. it is refreshing to know such young generation (though i must say, i am not that old too hehe) have such an admirable spirit. for me that is the first step.

    i agree wif certain points that you made, though i have left my university years quite some time ago.

    leaders should read. not just leaders, followers too. everybody should. everybody must be well-informed. and should be analytical, rather than biased. but that's quite subjective, yes? human beings are very difficult to control and manage.

    my humble opinion: things will be very difficult when hidden interests are involved and when economy, education, health are being politicised (is there such word as politicking?).

    note: i applause your attempt to write good english =) a courageous act. keep it up.

    ReplyDelete
  4. may i suggest reading malaysian insider? cohesive for gen y thinkers.

    one thing i miss about home is the vibrant students politics. people here just dont care.

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum..
    gua nak cite kat lu ar ckit,yg lu dok pikir pasal pro m pro a ni buat ape...lu xyah risau la..xde nye pro m bro kalu pro a pon x aktif..yg dok pi cite xnak politik parti kat ump tu wat ape...sape2 la yg nk tubuh sgt pro m ni..xde org ambik tau pon bro...

    ReplyDelete
  6. Sdr Aonymous,pertamanya saya cuba berlaku jujur n saya yakin bahawa Gerakan Mahasiswa mesti bergerak atas landasan sendiri tanpa terikut ikut dengan rentak Politik kini.

    Soal Pro M ATAU Pro A saya timbulkan kerna banyak sangat persoalan yang ditanya oleh phk mediamassa,bakal calon MPP n semua yg prihatin mengenai status MPP UMP.

    Saya berprinsip bahawa kepimpinan Mahasiswa n gerakan Mahasiswa mesti ada idealisme tersendiri.
    Soal takde orang amik pot,orang wat tak tahu or student UMP tak amik kesah,saya kira itu tohmahan tidak berasas.Kalau betol sekalipon dakwaan itu,saya tidak berasa bahawa kita harus berputus asa n teruskan menyedarkan Mahasiswa UMP betapa pentingnya semangat demokrasi terus disuburkan.

    kesimpulannya,xder sapa pon nak berpolitik kepartian di UMP ni saya kira tuduhan liar n saya seru Mahasiswa bingkas menolak hujah ini.sedih andai kita tak sedar bahawa Mahasiswa wajib melaksanakan agenda Mahasiswa PEDULI

    ReplyDelete
  7. Saudara sufi.saya sedang dalam keadaan serba salah.Adakah saya perlu mendengar khabar angin ini ataupun tidak.Tetapi saya percaya kepada perumpamaan melayu masakan pokok bergoyang jikalau bukan sebab angin.
    semasa saya solat di masjid.saya telah berjumpa dengan seorang hamba Allah.Dia mengatakan kepada saya percaturan kepada pemimpin akan datang UMP telah dicatur.Persoalan yang saya nak tanya,perlukah sahabat masjid melakukan perkara ini demi meneruskan legasi pemimpin dari masjid.adakah perkara ini masih dalam sistem demokrasi???
    Ana Muslimah~

    ReplyDelete
  8. Salam ana muslimah.
    demokrasi itu sendiri adalah produk Yahudi..
    x percaya?lihatlah bagaimana ia berfungsi dlm membahagi-bahagikan kita seluruh umat Islam..x kesahlah konteksnya dlm UMP mahupun dlm Malaysia..
    walaupun kita cuba mengambilnya dan membuat ikut acuan kita sendiri,ia sebenarnya adlh perangkap terjahat yg disediakan ntuk anda

    sistem demokrasi hari ini telah di ubahsuai walapun ia dahulunya ada dlm sistem pemerintaha Islam..sy galakkan kita membaca bahan2 ilimiah berkenaan sistem politik zaman Rasulullah..


    wahai abg Sufi,sedarlah tiada maknanya kita meraikan sistem pemerintahan tajaan yahudi ni..

    demokrasi menggalakkan sistem pecah perintah..disamping itu,sukar ntuk kita lihat benefirnya kpd umat Islam..malahan,individu Islam itu sendiri akhirnya akan hanyut dlm acara ntuk naik sbgai pemimpin bukan kerana tanggungjawabnya sbgai pemimpin,ttpi hanyalah ntuk jawatan yg disandang dan martabat yg dipandang tinggi oleh golongan pertengahan...


    lu pikirlah sendiri bro..

    Gerabak

    ReplyDelete
  9. Thanks for your opinion En Gerabak...

    Saya hargai pandangan anda dan harap kita dapat wat diskusi apakah sebenarnya kaedah yang terbaik dalam Islam itu sendiri.

    Saya serba kurang tahu dan ingin terus tahu menahu...

    ReplyDelete
  10. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, jadi Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com


    Asa loan lending company are ready to loan you any amount you need to start up your personal business. we give out loan at 3% interest rate, so Kindly apply for agricultural farming loan. if you need loan contact our email:asaloantransfer@gmail.com, you can also contact this email:finance_institute2015@outlook.com

    ReplyDelete